Početna stranica » Pirika – lat. elymus repens

Pirika – lat. elymus repens

1,1K pregleda

Narodni nazivi: pasja pšenica, pirevina, troskotperika, pirak, pirnika, pirovina, puzava pirika, vornica, zubača

Zeljasta trajnica, u tlu s posve blijedim, poput slame, jako razgranatim i isprepletenim podankom iz kojega izbijaju nadzemne stabljike, visoke i do 1 m. Listovi su modro-zeleni, dugi i plosnati, a na vrhu stabljike razvija se klas, dug i do 20 cm, a sastavljen je od brojnih malih i neuglednih cvjetova koji cvatu od svibnja do kolovoza.

Pirika je rasprostranjena po cijelome svijetu, a posebno je česta u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i sjevernoj Africi. Raste kao vrlo neugodni korov jer ako u zemlji ostane i najmanji dio podanka, on se obnavlja i ubrzo se javljaju zeleni nadzemni dijelovi. U velikim količinama nalazimo je po vrtovima, poljima, po živicama i ogradama, uz riječne obale, po pješčanim sprudovima i slično. Ne postoji ni jedan vrt bez pirike, ona je ozloglašeni „korov” koji nam je Bog bacio pod noge. Za čovjeka je pirika neprocjenjiva jer obnavlja poremećen metabolizam; uvarak od pirike liječi ciste, urinarne infekcije, izbacuje kamence iz bubrega i žuči, liječi bolesti pluća, kroničnoga bronhitisa, crijevnih bolesti, dijabetesa, hipertenziju. Korijen pirike liječi disfunkciju jajnika kod žena, tuberkulozu, gnojne čireve na koži. Jednostavno ne postoji kontradikcija kada se koristi pirika. Zdravija je i ukusnija od pšenice. Od suhoga korijena može se napraviti i kava ili kaša, a oni koji su živjeli u ratno vrijeme dobro se sjećaju ukusa ove biljke.

Ljekovita svojstva i primjena:

Ljekovita je cijela biljka. Nadzemni se dijelovi rabe svježi, kao čaj, a podanak iskapamo u rano proljeće, prije nego što izbiju nadzemni dijelovi biljke, dobro ih operemo i sušimo na propuhu.

Podanak pirike (Rhizoma Graminis) u službenoj je upotrebi, sadrži mnogo ugljikohidrata, jedan ugljikohidrat sličan inulinu, triticina, saponina, sluznih tvari, kalijevih soli, kremične kiseline i željeza, vitamina A i B, organske kiseline kao npr. jabučna i druge kiseline.

Pirikom liječimo dječje bolesti: osipe, proljeve, gliste; ona čisti krv od otrova i kiselina, potiče rad žlijezda te liječi giht i reumu, čisti dišne puteve i pluća od nagomilane sluzi, liječi slabost jetre, žuči i bubrega, pojačava mokrenje, rastapa pijesak i kamence, jaca imunitet našega organizma.

Čaj od pirike:

1 velika žlica svježih nasjeckanih nadzemnih dijelova pirike ili 2 čajne žličice suhoga podanka prelije se s 1/4 l hladne vode, polagano grije da zakipi i odmah maknemo. Taj se čaj pije vrlo topao, po 2 – 3 šalice dnevno, kao lijek za navedene bolesti, a kura traje dva tjedna. Čaj od pirike koristan je i za mršavljenje (kura 4 – 6 tjedana) i kod oteklih žlijezda (kura od 3 tjedna).

Drugi način priprave čaja od korijena pirike je sljedeći: u pola litre hladne vode stavite dvije velike žlice korijena pirike, ostavite preko noći, ujutro kuhajte tako dugo dok voda ne izvri (ukuha) na pola, dodajte još toliko vrele vode i procijedite. Popijte šalicu čaja natašte pola sata prije doručka, a ostatak stavite na hladno mjesto i popijte prije spavanja. Time se postupno uklanja celulit i jača funkcija gušterače (kura od šest tjedana).

Čajna mješavina:

Čaj je djelotvoran kod suhe i alergijske koprivnjače. Pomiješa se 10 g korijena omana, 10 g korijena pirike, 20 g cvjetova nevena, 20 g korijena gladiša i 40 grama vrbine kore. U šalicu vode stavi se vrškom puna velika žlica mješavine, pusti se da provri, skine s vatre i ostavi 10 minuta poklopljeno, procijedi i popije toplo i na gutljaje. Pije se šalica čaja ujutro natašte, 15 minuta prije doručka i navečer prije spavanja.

Druga vrsta čajne mješavine dobije se miješanjem jednakih dijelova korijena pirike, koprive, preslice i maćuhica. Ova čajna mješavina posebno je djelotvorna kod bubuljičavosti u mladih osoba.

Oblozi od pirike i divlje maćuhice:

Uzmite jednake dijelove korijena pirike (Elymi repentis rhizoma) i divlje maćuhice (Viola tricolor) pa u šalicu vode stavite dvije velike žlice mješavine, prokuhajte pet minuta na laganoj vatri i procijedite. Lanenu krpu dobro natopite uvarkom i stavite na bubuljice. To činite nekoliko dana, sve dok akne ne nestanu. Uvarak pripravite svaki dan svjež i topao za nove obloge. Kod bubuljica.

Pirika s vinom:

Dvije pregršti samljevenoga ili nasjeckanog podanka pirika stavi se u 3 l vina i kuha polagano da se količina smanji upola, a kad se ohladi, procijedi i stavi u boce. Pije se po jedna čaša ujutro, pola sata prije doručka, i uvečer, poslije večere. To je čudotvoran lijek za gore navedene bolesti. Ako netko ima groznicu, ne smije piti ovo vino već samo čaj.

Sok od podanka pirike:

Iscjeđuje se iz svježega podanka pirike, a vrlo je djelotvoran kod svih bolesti uzrokovanih nedostatkom minerala. Liječi giht, otekle limfne žlijezde, rahitis, slabokrvnost, ekceme, slabu stolicu, upalu bronhija, pluća i porebricu, upalu maternice, bijelo pranje i ostale navedene bolesti. Triput dnevno uzima se po 1 velika žlica ovoga soka.

Pozor! Čaj i sok od pirike ne smije se uzimati predugo jer može naškoditi bubrezima.