Početna stranica » Pet načina kako obilježiti blagdan sv. Franje

Pet načina kako obilježiti blagdan sv. Franje

160 pregleda

Vjernici u Katoličkoj Crkvi 4. listopada slave blagdan svetoga Franje Asiškog. Jedan je od najpoznatijih svetaca u svijetu. Za naše krajeve osobito je važan kao utemeljitelj franjevačkoga reda, čiji su članovi stoljećima živjeli s narodom i za narod. Svetost i djela svetoga Franje, propovjednika Radosne vijesti, pokazuju duboko razumijevanje svakoga Božjeg stvorenja za koje se revno brinuo. Kako biste na ovaj blagdan dostojno obilježili zaštitnika svega stvorenja, predlažemo Vam četiri aktivnosti za Vas i Vašu obitelj.

Darujte vreću odjeće

Sveti Franjo pripadao je bogatoj obitelji trgovaca i u početku je uživao u svjetovnom životu. No kad ga je Bog pozvao na radikalno obraćenje, tada je odlučio odustati od luksuza ovoga svijeta i prihvatiti život u siromaštvu i pokori. U jednom je trenutku pred ocem skinuo svoju odjeću kako bi se odrekao svega što ga veže za ovaj materijalni svijet. U tom duhu, blagdan svetoga Franje izvrsna je prilika da skupite određenu količinu svoje odjeće koju rijetko nosite te je podarite nekomu tko je u potrebi ili je donirate nekoj dobrotvornoj ustanovi. No pazite da u toj odjeći ne budu samo dronjci i poderana odjeća. Na taj ćete način doista skrbiti i za svoga brata u nevolji, po uzoru na svetoga Franju.  

Blagoslov kućnih ljubimaca

U mnogim župama, osobito u zemljama Zapada, organizira se poseban blagoslov kućnih ljubimaca na blagdan svetoga Franje. I članovi protestantskih Crkava časte ovoga velikog zaštitnika svega stvorenja tako što upriličuju svečane procesije s najrazličitijim životinjama. U našim krajevima ne postoji takav običaj, ali možete to učiniti i privatno. Blagoslovite svoje kućne ljubimce, poškropite ih blagoslovljenom vodom i izmolite posebnu blagoslovnu molitvu, primjerice Pjesmu stvorenja. Ovaj će događaj posebno drag biti djeci koja će na ovaj način primiti lekciju iz franjevačke brige za sve stvoreno i hvale Bogu po svim njegovim stvorenjima.

Pohodite crkvu koju opslužuju franjevci

Ranije smo već naglasili kako je sveti Franjo utemeljitelj franjevačkoga reda u Crkvi. U našim krajevima postoje brojne franjevačke zajednice okupljene u samostanima. Osim samostanskih, postoje i brojne župne crkve koje opslužuju svećenici franjevci te je blagdan sv. Franje izvrsna prilika da posjetite jednu takvu crkvu. Postoje i župe posvećene sv. Franji, u kojima ćete na taj dan imati priliku izmoliti poseban zagovor ovoga velikog sveca. U nekim slučajevima na uočnicu, 3. listopada, možete nazočiti posebnom obredu preminuća svetoga Franje.

Pripravite talijansku hranu

Rodni grad svetoga Franje je Asiz, gradić smješten u pokrajini Umbriji u Italiji. Ova pokrajina, baš kao i sve druge talijanske pokrajine, ima posebne kulinarske specijalitete. Ne morate nužno biti kuhar kako biste spravili ove specijalitete. Možete se poslužiti nekom vrstom mesa, specifičnom za Italiju, poput primjerice mortadele ili pršuta, možete načiniti bruskete ili skuhati špagete ili drugu vrstu tjestenine, a dakako, sve začinite s malo maslinova ulja i balzamičnog octa.

Za objed izmolite neku franjevačku molitvu

Postoje brojne molitve koje se pripisuju svetom Franji Asiškom. Najpoznatija je njegova molitva za mir ili molitva pred križem. Iako nije sigurno da je sveti Franjo zapisao ovu molitvu, ipak se zna da je on živio ovu molitvu. Možete je izmoliti pred polazak na počinak ili uz neki objed, osobito ako su okupljeni svi ukućani.

Svevišnji, dični Bože,
rasvijetli tmine moga srca.
Daj mi pravu vjeru,
čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao i
spoznaju, Gospodine,
da izvršim tvoju svetu i istinsku volju! Amen.