Početna stranica » Čudesno očuvana Gospina slika iz Foče

Čudesno očuvana Gospina slika iz Foče

203 pregleda

Gospina slika čudesno očuvana od konačne propasti danas se čuva u novoizgrađenoj župnoj crkvi povratničke župe u Foči. Podsjetnik je na ratna stradanja Hrvata ovoga kraja, ali i znak nade i trag Božjega čuda u svijetu.

Iz tiska je izašao novi broj Svjetla riječi za mjesec listopad, na temu „Čudo – Bogu je sve moguće”. O odabranoj temi broja na poseban način govori i slika odabrana za naslovnu stranicu. Riječ je o detalju slike Ljube Laha Gospa pod križem (ulje na platnu), koja se prije rata čuvala u maloj filijalnoj crkvi sv. Jurja u Bukovcu, župa Foča kod Dervente.

U zadnjem ratu, u jeku progona Hrvata iz Posavine, ova je kapela devastirana, a navedena slika sva je izgorjela osim detalja Gospina lica. Čudesno očuvani detalj iza oltara ove spaljene crkve pronašao je u ljeto 1998. godine fra Ivan Marić, ranije župnik, a tada župni vikar župe Prečistoga Srca Marijina u Foči. Ostaci ove slike najprije su odneseni u franjevački samostan u Tolisi, a potom poslani na konzervacijske radove u Zagreb.

Gospina slika i devastirana crkva sv. Jurja u kojoj je stradala
Gospina slika i devastirana crkva u Bukovcu, u kojoj je stradala

Kad je godine 2012. upriličena komemoracija Dani molitve i nade uz 20. obljetnicu progona Hrvata iz Posavine i derventskoga kraja, konzervirana slika uokvirena u zlatni okvir i sama optočena zlatnom bojom, nošena je najprije u procesiji i potom blagoslovljena po rukama Vinka kard. Puljića.

Gospina slika čudesno očuvana od konačne propasti danas se čuva u novoizgrađenoj župnoj crkvi povratničke župe u Foči. Podsjetnik je na ratna stradanja Hrvata ovoga kraja, ali i znak nade i trag Božjega čuda u svijetu.

Više informacija o novomu broju Svjetla riječi pronađite na našem portalu, na ovoj poveznici.

Ako i Vi želite pročitati što o čudima i brojnim drugim aktualnim temama s područja vjere, društva i kulture pišu suradnici u najnovijem izdanju obiteljske revije Svjetlo riječi, budite slobodno kontaktirati nas svakoga radnog dana od 8 do 16 sati na broj telefona +387 33 726 200 ili nas posjetite na adresi Zagrebačka 18 u Sarajevu. Na isti način možete se pretplatiti na naš časopis, pa ćete svakoga mjeseca novi broj Svjetla riječi primati putem pošte na kućnu adresu.