Početna stranica » Papa Franjo ustanovio Nedjelju Riječi Božje

Papa Franjo ustanovio Nedjelju Riječi Božje

112 pregleda

Apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis”, papa Franjo je odredio da se III. nedjelja kroz godinu posveti spomenu, razmišljanju i širenju Riječi Božje

Dokument je objavljen 30. rujna, na liturgijski spomen svetoga Jeronima, na početku 1600. obljetnice preminuća tog glasovitog prevoditelja Biblije na latinski jezik, koji je govorio: „Nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista”.

Isus otvara um inteligenciji Svetoga pisma

Papa objašnjava da ta inicijativa želi odgovoriti brojnim vjernicima koji traže da se ustanovi Nedjelja Riječi Božje. Dokument započinje odlomkom iz Lukina Evanđelja (Lk 24,45) u kojemu se govori o uskrslom Isusu koji se ukazuje okupljenim učenicima: Tada im otvori (aperuit illis) pamet da razumiju Pisma. Tim zbunjenim i prestrašenim ljudima – napisao je Papa – objavljuje smisao uskrsnoga otajstva, odnosno da je, prema vječnom Očevu naumu, Isus morao podnijeti muku i uskrsnuti od mrtvih kako bi pružio obraćenje i oprost grijeha; i obećava Duha Svetoga koji će im dati snage da budu svjedoci tog Otajstva spasenja, prenosi Vatican News.

Ponovno otkrivanje Riječi Božje u Crkvi

U dokumentu je papa Franjo spomenuo Drugi vatikanski sabor koji je – kako je napisao – dogmatskom konstitucijom ‘Dei Verbum’ dao veliki poticaj za ponovno otkrivanje Riječi Božje; te Benedikta XVI. koji je 2008. godine sazvao sinodu o temi „Riječ Božja u životu i poslanju Crkve“ i napisao apostolsku pobudnicu ‘Verbum Domini’ koja je – napomenuo je Papa – prijeko potrebna pouka za naše zajednice.

Riječ koja potiče na jedinstvo

Nedjelja Riječi Božje nalazi se u razdoblju u godini koje poziva na jačanje vezā sa Židovima, te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti; slavljenje Nedjelje Riječi Božje očituje ekumensku vrijednost, jer onima koji slušaju, Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se postiglo istinsko i trajno jedinstvo.

Kako slaviti Nedjelju Riječi Božje

Papa potom potiče da se ta nedjelja proslavi svečano. Bit će važno (…) da se na euharistijskom slavlju Sveto pismo postavi na vidljivo mjesto, kako bi se pred pukom očitovala normativna vrijednost koju posjeduje Riječ Božja (…) Biskupi će te nedjelje moći slaviti obred lektorata, kako bi se istaknula važnost objave Božje Riječi u liturgiji. Bitno je, naime, da se učini sve kako bi se neke vjernike pripremilo da budu istinski navjestitelji Riječi; uz odgovarajuću pripremu (…) župnici će moći pronaći načine da Bibliju, ili neku njezinu knjigu, podijele cijelom puku, kako bi se očitovalo koliko je važno nastaviti u svakodnevnom životu čitati Sveto pismo, temeljito ga proučavati i moliti uz njega.

Važnost propovijedi za tumačenje Svetoga pisma

I u ovoj prigodi Papa je ponovno istaknuo važnost pripreme za propovijed. Pastiri su odgovorni za tumačenje i za potporu svima da shvate Sveto pismo (…) i to jednostavnim jezikom prilagođenim onima koji ga slušaju. Za brojne je naše vjernike to jedina prigoda da vide ljepotu Riječi Božje, i to u odnosu na njihov svakodnevni život – napomenuo je Papa te upozorio – ne može se improvizirati komentar Svetoga pisma.

Biblijsko je vjerovanje utemeljeno na živoj Riječi, ne na nekoj knjizi

Govoreći o utjelovljenju Riječi Božje koje daje oblik i smisao odnosu između Božje Riječi i ljudskoga izražavanja, s njegovim povijesnim i kulturnim prilikama, Papa je istaknuo da se može dogoditi da se Sveto pismo i tradicija odvajaju, ne razumijevajući da su oni zajedno jedini izvor objave. Doista, biblijsko se vjerovanje temelji na živoj Riječi, a ne na nekoj knjizi. Kada se Sveto pismo čita u Duhu u kojemu je ono napisano, ostaje uvijek novo – istaknuo je Papa.

Izići iz individualizma i živjeti u ljubavi

Osim toga, papa Franjo je potaknuo da se nikada ne naviknemo na Riječ Božju koja uvijek na nov način poziva na milosrdnu ljubav Oca koji od djece traži da žive u ljubavi (…) Riječ Božja je – istaknuo je Papa – u stanju otvoriti naše oči kako bi nam pomogla izići iz individualizma koji vodi u obamrlost i neplodnost, dok širom otvara put podjele i solidarnosti. Dokument završava zazivom Mariji, da nas prati na putu prihvaćanja Riječi Božje, poučavajući nas blaženstvu onih koji ju slušaju i čuvaju.