Početna stranica » Poticaji za višečlane obitelji u Mađarskoj

Poticaji za višečlane obitelji u Mađarskoj

112 pregleda

Bračnim parovima u Mađarskoj, spremnim da prošire svoje obitelji, ovih dana je ponuđeno niz novih olakšica koje bi trebale dovesti do porasta nataliteta.

Naime, na snagu su stupile četiri od sedam mjera tzv. obiteljskog paketa koje je premijer Viktor Orban najavio još u veljači ove godine. Supružnicima se daje mogućnost podizanja beskamatnog kredita do 10 milijuna forinti pod uvjetom da nemaju manje od 18 i više od 40 godina, te da je jedno od njih barem tri godine u radnom odnosu ili ima studentski staž.

Ukoliko u petogodišnjem roku dobiju dijete sljedeće rate se odlažu za tri godine. Na drugo dijete dug se smanjuje za 30 %, a za treće i više ostatak kreditnih rata se briše. Nadalje, materijalna pomoć bit će pružena i mladim parovima koji imaju kredit pod hipotekom. S drugim djetetom dug im se smanjuje za milijun, a s trećim za čak četiri milijuna forinti. Svako sljedeće dijete donosi dodatnu uštedu od po milijun forinti. U ovu grupu poticaja spadaju i stambeni krediti pod povoljnim uvjetima. Za dva djeteta odobrava se posudba od 10, a za tri od 15 milijuna forinti s tim da kamata ne može biti veća od 3 %.

Višečlanim obiteljima država pomaže i pri kupnji odgovarajućeg auta. Za one koji imaju troje i više djece bespovratno se nudi 2,5 milijuna forinti za kupnju novoga auta od najmanje sedam sjedišta. Ovaj, u svijetu jedinstven sistem pomoći obiteljima, bit će proširen od 1. siječnja sljedeće godine kada će i bake i djedovi, ako su u radnom odnosu, moći uzeti „porodiljno” bolovanje kako bi mogli čuvati unuke zaposlenih roditelja. Majkama četvero i više djece do kraja života se ukida porez na dječji doplatak, a veliko olakšanje će biti i izgradnja novih jaslica i vrtića.

„Mađarska vlada na ovaj način želi promijeniti nepovoljnu demografsku sliku, a ne ‘uvozom’ migranata kako to čine neke europske države”, istaknuo je mađarski premijer Viktor Orban.