Početna stranica » Papa Franjo ponovno motiv murala

Papa Franjo ponovno motiv murala

175 pregleda

Papa Franjo ponovno je oslikan na jednomu grafitu u Rimu. Ne bi to bilo ništa čudno, da oslikani zid s motivom Papa nije vidio osobno.

Prilikom posjeta gradiću Albano u Laciju, 20-ak kilometara od središta Rima, papa Franjo pozdravio je vjernike okupljene pred katedralom svetoga Pankracija. Pred glavnim ulazom u katedralu vidljiv je jedan zid na kojemu je nedavno naslikan novi grafit sa Svetim Ocem u glavnoj ulozi. Radi se o umjetničkom djelu Maura Pallotte, a umjetnika je angažirala Crkva ovoga rimskog predgrađa.

Kako je vidljivo i na fotografiji, radi se o prikazu Svetoga Oca i njegova angažmana oko podizanja ekološke svijesti. Naime, dok iz jedne tvrtke izlazi gusti sivi dim i zagađuje okoliš, papa Franjo visi s konopa kao čistač, oko struka mu vise dvije kante vode, a on sam čisti zrak kao da je riječ o mrlji na staklu. Na čistomu nebu ponovno se pojavljuje sunce. Na jednoj od kanti ispisane su riječi „Laudato si“, prema naslovu istoimene ekološke enciklike pape Franje iz 2015. godine. Mural je visok sedam, a širok pet metara. Ispisan je i „hashtag“ #exemplumomnibus, što na latinskomu znači „primjer svima“.

Podsjećamo, u zadnje vrijeme papa Franjo bio je čest motiv autora uličnih umjetničkih djela. Najprije je bio u ulozi Supermana, onda je bio prikazan kako se zabavlja igrom „križić-kružić“, slikajući znakove mira, a nedavno je prikazan kako na ramenima drži malo dijete dok ono na zidu „ispisuje“ riječi „zaustavite zlostavljanje“. Do danas je većina prikaza bila doduše popularizirana, ali nije poznato je li Sveti Otac osobno vidio ove murale u ulicama Rima.

Na stubama pred glavnim ulazom katedrale svetoga Pankracija Sveti Otac održao je spontan govor tijekom kojega je na sebi svojstven način pozvao nazočne da se saberu prije početka misnoga slavlja: „Ja ću moliti za vas, a vi molite za mene.“ Potom je, nakon kraćega susreta s nazočnim svećenicima, započeo misno slavlje s vjernicima na gradskom trgu pokraj katedrale.