Početna stranica » Otvorenje muzeja “Vrata Bosne”

Otvorenje muzeja “Vrata Bosne”

206 pregleda

U prostorijama Franjevačkog samostana u Tolisi svečano je 16. rujna otvoren muzej „Vrata Bosne“. Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene – fra Zdravko Dadić, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH – gospođa Borjana Krišto te izaslanik predsjednika Vlade RH Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova – gospodin Gordan Grlić Radman, zajednički su presjekli vrpcu Muzeja i time ga svečano otvorili za javnost. Ulogu domaćina svečanosti preuzeo je gvardijan Franjevačkog samostana u Tolisi, fra Mario Jurić i v.d. ravnatelja Muzeja, gospodin Jozo Jezerčić.

Svečanosti su nazočili gotovo svi ministri iz Vlade Županije Posavske predvođeni predsjednikom Vlade – gospodinom Đurom Topićem, gradonačelnik grada Orašje – gospodin Marijan Bano Oršolić, predsjednik Federacije BiH – gospodin Marinko Čavara i brojni drugi politički dužnosnici s državne i federalne razine iz reda hrvatskog naroda te izaslanstvo dužnosnika Vlade RH kojeg je predvodio gospodin Gordan Grlić Radman – ministar vanjskih i europskih poslova.

Nakon uvodnih pozdrava koje je izrekao voditelj programa – gospodin Ilija Baotić, uslijedila je kratka retrospektiva povijesti samostanskog muzeja koju je na vrlo zanimljiv i lijep način prezentirao fra Zvonko Benković, koji je i sam u Muzej utkao jako puno svog vremena, znanja i rada.

U svom obraćanju nazočnima, provincijal fra Zdravko je istaknuo kako je ponosan na svoju subraću koja su kroz čitavu povijest Provincije neumorno prikupljali kulturno blago našega naroda, sačuvali ga od propasti i zaborava i sada ga spremno izlažu očima javnosti.

„Ovaj prekrasni ambijent ispunjen kulturnim sadržajem, samo je prilika da se još upotpuni ono što predstavlja nacionalni spomenik u ovome kraju, a to je crkva Uznesenja BDM-a i ovaj Franjevački samostan u Tolisi. Simbolični naziv novootvorenog muzeja „Vrata Bosne“, predstavlja zapravo to da će ovaj muzej biti čuvar kulturnog i povijesnog blaga ovoga kraja, a kojim doista ovaj prostor i kraj obiluje“, kazala je gospođa Borjana Krišto.

Gospodin Grlić Radman je pak istaknuo kako mu je drago svjedočiti snažnoj podršci Vlade RH koju, kao pomoć Hrvatima BiH, daju ustrajno već duže vrijeme te je obećao kako će Vlada RH nastaviti poticati razne projekte koji su u funkciji očuvanja ostanka i opstanka hrvatskog naroda u BiH.

Muzej „Vrata Bosne“ otvoren je zajedničkim snagama Franjevačkog samostana u Tolisi i Vlade Županije Posavske. Ove dvije strane su u listopadu prošle godine potpisale Ugovor o osnivanju Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne kao javne ustanove za trajno obavljanje muzejske djelatnosti. Gotovo godinu dana nakon potpisivanje Ugovora, Muzej je napokon otvoren za javnost.