Početna stranica » Otvorena vrata duše

Otvorena vrata duše

181 pregleda

U petak, 18. ožujka 2022. održana je 2. korizmena tribina u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. U prepunoj dvorani novog pastoralnog doma u Gorici, upriličena je promocija knjige Karin Grenc i Maria Bušića "Put križa"

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske-Ogranak Grude, autor je teksta križnog puta. Ovo je njegov već četvrti molitvenik Križnog puta. Prvi je izašao 2002., a Mario ga je uradio zajedno s pok. širokobriješkim umjetnikom Zvonkom Perkom. Godine 2014. u povodu 15. godišnjice Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići izašao je drugi križni put. Za samu knjigu osvrte su napisali akademik Luko Paljetak, Tomislav Marijan Bilosnić i fra Ante Marić. Ilustracije je izradio akademski slikar Drago Bušić iz Gorice. Treća knjižica je izašla 2018. i nosi naziv „Put križa za djecu“. Ilustracije je osmislila akademska slikarica Andrijana Mlinarević – Cvetković.

Ovaj četvrti uradak „Put križa“ svojim ilustracijama oplemenila je splitska grafička dizajnerica, slikarica i kiparica Karin Grenc. Osvrte su napisali prof. dr. sc. fra Ante Vučković i don Ilija Drmić. Karin Grenc je prije svega vjernica, koja osobno iskustvo boli i trpljenja te Božje prisutnosti pretače u svoja ponajviše sakralna umjetnička djela. Umjetnička kompetencija je za Karin Grenc dar o kojem kaže: »Ako ste svjesni« – kaže umjetnica – »da ste kao smrtno zemaljsko čeljade, ograničeno svojim mogućnostima, ovdje ne samo da bivstvujete, nego i zato da nekako poslužite Bogu i drugima na neko dobro, onda zaronite u vreću vlastite duše i pronađete što je Bog u nju stavio, što je vama udahnuo dahom života. Što je to što vas čini živim u pravom smislu riječi? I kako zahvalnost za to prenijeti i drugima? Svakomu od nas dano je nešto. Manje ili više. Važno je kako tim darom ili talentom rukujemo, raspolažemo. Predajemo li se kao oruđe u Božje ruke ili nama rukuje nešto drugo. Često to područje nije ‘sigurna zona’, nego stalno propitivanje i korigiranje, nikad bez molitve i otvorenih vrata duše.«

Tribinu na temu: “Isusov put križa” održao je dr. sc. fra Zvonko Benković, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Fra Zvonko se u svom kratkom, ali sadržajno bogatom predavanju osvrnuo na samu knjigu, ali i na postanak pučke pobožnosti Križnog puta i onoga što ona znači za čovjeka prošlosti i sadašnjosti.

Nakon predavanja, fra Zvonko je i otvorio izložbu postaja Puta križa, spomenute akademske slikarice Karin Grenc iz Splita. Baš kao što je Karin na njezin originalan način uspjela iz otpadaka drveta, iz nežive materije ‘izvući’ u umjetničkom prikazu oživljene ljudske likove i dočarati scene Isusovih križnih postaja, tako nas isto moljenje križnog puta poziva da molitvom i žrtvom oživimo naša grijehom otvrdnuta srca.