Početna stranica » Oslobođena zarobljena Talijanka Romano

Oslobođena zarobljena Talijanka Romano

135 pregleda

Nedavno se u svoju domovinu vratila Silvia Romano, Talijanka koju su 2018. godine oteli pripadnici Islamske države u Somaliji. U zatočeništvu je bila oko godinu i pol dana, a u svojoj nevolji prešla je na islam i počela živjeti u skladu s tradicijama muslimana. Njezino je novo ime Ajša, a svoju novu vjeru nije napustila po oslobađanju iz zatočeništva – i dalje u javnosti nosi hidžab. Brojni su komentari njezinih sunarodnjaka.

Na društvenim mrežama i u desno orijentiranim medijima Silviju Romano ocjenjuju kao nezahvalnicu, čak i kao opasnu ženu u službi selefizma, a bilo je i prijetnji smrću. Trenutno su članovi njezine uže obitelji pod stalnom zaštitom policijskih snaga.

Sirijski svećenik Jacques Mourad, oji je i sam duže vremena bio u zatočeništvu džihadista, stao je u obranu ove mlade žene. Izjavio je da bi je, ako bi došlo do susreta s njom, srdačno zagrlio kao sestru – sestru u vjeri i životnom iskustvu. Jer, kako kaže, i kao muslimanka ona zaslužuje da bude prihvaćena u nježnosti i ljubavi Boga i Isusa Krista:  „Sad ne smijemo biti šokirani niti razjareni, jer nitko ne zna kroza što je ona prošla. Nitko ne zna ono trpljenje koje je ona doživjela.”