Početna stranica » Oslabljena imunost

Oslabljena imunost

17 min

Nema dobre imunosti i zdravlja bez molitve, smanjenja stresa, mnogo kretanja, zdrave prehrane s dosta voća, povrća i skladna života

Imunost štiti organizam od uzročnika bolesti. Ako ona oslabi, često se pojavljuju prehlade i razne zaraze dišnih organa. Kronična slabost imunosti (immunodeficientia) pogoduje nastanku mnogih bolesti svih organa pa i raka. Uzroci slabe imunosti jesu: stres, manjak svakodnevnoga kretanja na čistom zraku, način života, pušenje, alkohol, uzimanje nekih lijekova, kronične bolesti, slaba ili nepravilna prehrana, oštećena crijevna flora, loši radni i životni uvjeti kao i oni higijenski u kojima se živi. Osim liječničke terapije, preporučujem sljedeće.

Promjena načina života. Kako bi se ojačala vlastita imunost mora se promijeniti način života. U prvom redu smanjite stres, svakodnevni pritisak na poslu, u okruženju i u obitelji, dovoljno spavajte, kvalitetno iskoristite slobodno vrijeme i učinite sve da se tijelo regenerira.

Lagani sport. Nema jake otpornosti bez svakodnevnoga kretanja na čistom zraku, vožnje bicikla, plivanja ili slično.

Fizička terapija. Rano ujutro hodajte nekoliko minuta po rosnoj travi, a zatim, ne brišući noge, navucite tople čarape. Zimi je korisno minutu-dvije bos gaziti po snijegu, a potom obrisati noge i obući tople čarape. Sauna je također korisna, a nakon nje pođite pod hladan tuš – najprije hladnom vodom istuširajte obje noge od prepona do tabana, potom obje ruke od ramena do prstiju i na kraju cijelo tijelo. Prije spavanja na jednak se način istuširajte hladnom vodom. Time će tijelo očvrsnuti i stvoriti vlastitu imunost.

Alkohol i nikotin. Kod slabe imunosti organizma svakako uklonite alkohol i pušenje, jer se oni ubrajaju među najveće neprijatelje imunosti.

Crni kim. Sjeme crnoga kima nađeno je u grobnicama faraona. U to vrijeme crni se kim upotrebljavao u liječenju raznih bolesti, a i da bi tijelo dobilo svoju snagu i bilo otporno na razne bolesti. Zato se kaže da crni kim liječi sve bolesti. Danas se on upotrebljava kao začin, a njegovo ulje u liječenju raznih bolesti. Dosadašnja ispitivanja ulja crnoga kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, nego da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkoga sustava. Ulje crnoga kima je imunomodulator, ono regulira funkcije cijeloga tijela; jedan od načina na koji to čini je taj da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljenu imunost može se prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnoga kima uzimajte dva puta na dan jušnu žlicu 15–30 minuta prije jela. Za prevenciju, tj. kao pripremu organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe) dovoljno je uzimati jednu jušnu žlicu (ili dvije čajne žlice – ujutro i navečer) najbolje prije jela, ali ujutro, natašte, 15–30 minuta prije doručka. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam. Crni kim pomaže gušterači da luči odgovarajuće količine inzulina i da se on iskoristi na pravilan način. Crni kim kod oboljelih od dijabetesa također jača oslabljenu imunost povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK-stanica. Tko je sklon alergijama, neka uzima crni kim dva mjeseca prije vremena nastanka alergija, primjerice alergija peludi, osobito peludi ambrozije.

Češnjak, limun i origano. Češnjakje najjači prirodni antibiotik i osim što u trenu podiže oslabljenu imunost on usporava rast bakterija i uspješno uništava viruse i gljivice pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlade i gripe. U sezoni gripe, češnjak bi trebali jesti više puta na dan.

Možda ćete se iznenaditi, ali začin koji gotovo svakodnevno koristite u svome domu može vam pomoći kada oslabi imunost i nastupi prehlada ili gripa. Riječ je o origanu, biljci intenzivna i opora mirisa koja djeluje kao prirodni antibiotik. Esencijalno ulje origana pomaže kao sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha, a rabi se i kod upale sinusa, grlobolje, prehlade i gripe. I limun je namirnica s vjerojatno najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naše zdravlje jer povećava našu imunost. Limun znatno podiže imunost, on je prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije, ali što je zanimljivo, privlači bakterije korisne za naš probavni sustav. Počnete li koristiti ova tri (ili bar jedan u većim količinama) svima dostupna prirodna lijeka za podizanje imunosti, lako ćete izbjeći prehladu i gripu.

Suncokretovo ulje. Stavite u usta žlicu suncokretova ulja i zadržite ga 16-18 minuta, stalno mućkajući i žvačući, a potom ga ispljunite i usta isperite mlakom vodom. To ponavljajte svako jutro čim ustanete, prije ručka i navečer prije spavanja, i to dulje vrijeme, sve dok bolest potpuno ne nestane. Ulje se može, i preporučuje se, tako upotrebljavati čitav život; nisu potrebne nikakve stanke kao s većinom ostalih kura. Time se ojača imunitet, liječe mnoge male i teške bolesti, a iz tijela uklone bakterije i virusi. Kada ispljunete ulje, bude bijelo kao mlijeko. Stavite li pod mikroskop, vidjeti ćete na milijarde bakterija i virusa. Ali upozoravam da se mora držati i mućkati u ustima najmanje 15, a najviše 18 minuta. Ako držite manje od 15 minuta neće ulje izvući maksimum bakterija i virusa te, kada ga ispljunemo neće biti potpuno bijelo, a ako držimo preko 20 minuta onda se bakterije i virusi vraćaju preko jezika i usne šupljine nazad u naše tijelo.

Pripravak od kurkume, meda i đumbira. Pomiješajte jednake dijelove kurkume i đumbira u prahu s medom tako da bude kao pasta, stavite u staklenku i svako jutro natašte i navečer pred spavanje popijte po šalicu navedenih čajeva dodavši po malu žlicu ove mješavine. Umjesto s čajem može se na šnitu kruha namazati jedna velika žlica ove mješavine od meda, kurkume i đumbira, te pojesti. To je prava bomba vitamina i minerala koja brzo ojača imunitet i liječi mnoge bolesti. Vrlo je djelotvorno ako svakom našem jelu, kada bude skuhano dodamo u tanjur po jednu malu žlicu kurkume i đumbira u prahu.

Med sa sjemenkama. U mikseru sameljemo što sitnije, da bude kao brašno, po tri velike žlice suhih sjemenki grožđa, sjemena crnoga kima, cjelovito zrno zobi, koje smo prije toga stavili u vodu da proklija, lješnjaka i sjemena piskavice. Sve to stavimo u 250 g dobra cvjetnoga meda kestena. Dobro se izmiješa drvenom žlicom i stavi u staklenku od pola kilograma. Svako jutro natašte uzme se jedna velika žlica, prije ručka jedna velika žlica i prije spavanja jedna velika žlica. Uzima se tri tjedna, po potrebi jedan tjedan zastane, pa se kura ponovi. Ovaj pripravak poveća imunost organizma i vrlo je djelotvoran kod svih bolesti.

Inhalacija kamilicom. Kod prehlada se svakako inhalirajte parom od kamilice. U pet litara vode stavite punu šaku cvjetova kamilice (Chamomilla recutita) pa, kad prokuha, udišite pare iz posude. Otpornost organizma će se povećati, i to još više ako za vrijeme te kure uzmete i kapi homeopatskih iscjedina koje se dodaju u vrelu vodu s kamilicom.

Euphrasia D6. Homeopatski lijek dobiva se iz tinkture očanice (Euphrasia rostkoviana), a možete je nabaviti u ljekarni. Triput na dan uzmite po 20 kapi.

Echinacea D3 ili D6. Prirodna nepodložnost organizma zarazi dodatno će se pojačati ako se uz prethodno navedenu inhalaciju s kamilicom i uzimanje homeopatskoga pripravka Euphrasia D6, uzme još i triput na dan po 20 kapi homeopatske tinkture Echinacea D3 ili D6, koja se dobiva iz uskolisne ježinke (Echinacea angustifolia).

Čaj od listova kupine (Rubus fruticosus). Čaj od kupinovih listova pojačava imunost organizma. Listovi bez peteljki i mladi izdanci mogu se skupljati tijekom cijeloga ljeta. U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice kupinovih listova, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite, zasladite medom i dodajte svjež limunov sok pa popijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte 3–5 šalica čaja. Med se dodaje uvijek samo u topao, ali ne vreo čaj! U vrućem ili vrelom čaju med gubi ljekovite sastojke. Zato uvijek pričekajte da se čaj ohladi na 40 stupnjeva pa tek onda stavite med.

Borovnica (Vaccinium myrtillus). Borovnicu jedite svježu ili pripremljenu kao marmeladu, sok i druge proizvode od bobica borovnice. Time se jača imunost, ali i svi organi, pogotovo pluća i živci.

Čaj od azijskoga pelina (Artemisia abrotanum). Biljka pripada vrsti pelina, ima okus limuna, razmnožava se dijeljenjem korijena, ali kod nas ne cvjeta i ne nosi sjeme. Pradomovina joj je u srednjoj Aziji pa je u ljekarni morate naručiti pod latinskim imenom. Stavite vrhom punu veliku žlicu u litru vode, ostavite preko noći (12 sati), procijedite i popijte tijekom dana. Taj čaj potiče organizam da stvara vlastitu otpornost. Kod nas je to divlji pelin.

Hren (Armoracia rusticana). Svjež korijen hrena često naribajte i dodajte mesu. Time se jača vlastita imunost organizma. Ne koristite se hrenom ako imate poremećaj štitnjače i probleme s bubrezima. U trudnoći izbjegavajte stalnu upotrebu hrena.

Borovica (Iuniperus communis). Jedite 2–3 puta tjedno kiseli kupus uz dodatak 5–10 mljevenih bobica borovice. Time se jača vlastita imunost. Bubrežni bolesnici ne smiju jesti borovicu!

Prehrana. Izbjegavajte sva konzervirana jela, alkohol i nikotin, rafinirane ugljikohidrate, kakao i kolu. Jedite hranu s esencijalnim masnim kiselinama, lecitin. Jedite puno voća i povrća zelene, žute i crvene boje. Nužni su češnjak, luk, orasi, datulje, hren, đumbir, začini, pantotenska kiselina, riboflavin, vitamini A, B6, C, D i E, folna kiselina i flavoni, minerali, osobito željezo, magnezij, cink, bakar, kalij, kalcij, jod i selen. Sve bobičasto voće tamnocrvene i crne boje korisno je za jačanje imunosti organizma. Jednako tako su dobre crvena repa i crvena rotkvica.

Preporučujem da dvaput godišnje postite po 5–6 dana u komadu, a još je bolje da te dane ništa ne jedete, nego pijete ovdje navedene čajeve. Takva je kura vrlo korisna kod svih bolesti jer se pojačava imunost.

Smanjite unos slatkoga. Eliminirajte šećer iz prehrane i primijetit ćete pozitivne promjene u tijelu, postat ćete energičniji i manje ćete obolijevati. Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo podiže razinu šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunost. Nemojte šećer zamijeniti umjetnim sladilima, umjetna sladila su na svoj način isto prilično štetna. Osim toga naše tijelo ne može kao drugu hranu preraditi šećer i onda ga, osobito kod žena negdje odlaže, osobito na butovima nogu, stražnjici, oko kukova i na trbuhu.

Pijte puno vode. Postoji jedno pravilo koje kaže: žeđ nije jedini znak pomanjkanja vode, glavobolja također signalizira dehidraciju. Koliko vode vama treba? Teško je točno reći jer i to ovisi o raznim čimbenicima, ali znanstvenici preporučuju dnevno 2–3 litre tekućine. To je dnevno nužno da bi se naša krv, a time i tijelo preko mokraće očistili od nepotrebnih tvari. Ako ne unosimo dovoljno tekućine u naš organizam, imunost mu slabi, a tijelo napadaju razne bolesti.

Spavajte dovoljno. Svatko od nas ima drukčije potrebe za snom i zato nije moguće definirati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo šest sati sna u prosjeku, druge osam, a neke i do deset sati. To ovisi i o dobi, o godišnjem dobu, o tome koliko ste fizički aktivni i o raznim drugim čimbenicima. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za naše tijelo. Dobar san poboljšat će vašu sposobnost razmišljanja, popraviti vam raspoloženje, čak i uljepšati kožu. Nedovoljna količina sna svakako će narušiti imunost, ali i prijete mnoge bolesti.

Pijte sok od limuna. Ovo ne govorim zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C što je dobro za imunost, ali limun ima još jednu bitnu značajku. Njegova kiselost (pH vrijednost) potiče razvoj zdravih bakterija u tijelu te ga štiti od razvoja virusa i štetnih bakterija. Limun možete piti svježe iscijeđen u toplu vodu, možete ga dodavati u čaj, umjesto octa u salatu i mnogo drugih načina.

Jedite svaki dan sirovi i kiseli kupus. U našim blagovaonicama na stolu bi trebao stajati sirovi kupus kako bi ga svatko mogao tijekom dana pojesti barem 50-100 g. On jača naš organizam i time ga štiti od mnogih bolesti. Sto grama sirovoga kiseloga kupusa sadrži 20 mg vitamina C. Osim toga u njemu se nalaze i vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijeloga, a njegova boja ukazuje da sadržava i ljekovite antocijanine. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je vrlo bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi.

Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Svježi kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, liječi reumu i upale vena. Vrlo je koristan ako ga lokalno stavite kao oblog na kožu ako se ima svrbež od alergija, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele i ose. Jednostavno na to mjesto stavite list kisela kupusa i omotajte prozirnom folijom.

Jedenjem sirovoga kiseloga kupusa dnevno najmanje 2–3 velike žlice podiže se raspoloženje te osobito dobro zdravlje.

Riješite se proljetnih alergija i prehlada. Proljetne alergije nastaju zbog oslabljene imunosti i oštećene sluznice, rijetko se može liječiti prirodnim pripravcima, ali ovim sokom možete. Uzmite: svježu mrkvu srednje veličine, jedan osrednji krastavac, 10 svježih listova metvice, 20 g svježega, oguljena đumbira i dvije nešpricane naranče.

Sve stavite u blender dobro izmiksajte tako da nastane sok. Stavite preko noći u hladnjak i uvijek prije pijenja dobro promiješajte drvenom žlicom. Popijte to ujutro natašte 15 minuta prije doručka. Pijte ovako pripremljen sok tri tjedna. Već nakon nekoliko dana osjetit ćete poboljšanje.

Pileća juha. Nitko ne zna zašto je dobra baš pileća juha, ali ona zaista djeluje kod prehlada. Dosad je otkriveno oko 150 različitih virusa – uzročnika upala dišnih puteva. U takve upale spadaju prehlade, katar dišnih putova i gripa (influenca). Bilo bi pogrješno tvrditi da su samo hladni jesenski i zimski dani rezervirani za infekcije dišnoga sustava, jer prehlada ima i ljeti i to često. Preporučujem da se pileće meso kuha dodavši jednu glavicu isjeckanoga crvenoga luka, desetak česmi češnjaka, jedna srednja svježa mrkva, pola srednje korabi, malo korijena celera i peršina i po jedna mala žlica crnoga kima i origana. Može se procijediti pa pojesti tu juhu ili, što je najbolje, pojesti sve. Dnevno se treba pojesti najmanje tri tanjura te juhe. Juha se treba uvijek svježe pripraviti i jesti najmanje tri tjedna. Imunost će ojačati, a prehlada nestati.

Čajevi: Metvica, matičnjak, majčina dušica, đumbir. U šalicu vrele vode stave se dvije male žlice jednoga od tih čajeva, ostavi 10 minuta, procijedi i popije toplo i na gutljaje ujutro natašte i navečer pred spavanje. Tim ćemo ojačati imunost i spriječiti prehlade i mnoge bolesti. Šalici čaja dobro je dodati svježe iscijeđeni sok od pola ili jednoga limuna.

Tijelu je potrebno vitamina i minerala

Danas se zna da nedostatak mikronutrijenata potiskuje imunološke funkcije tijela. Antioksidativni vitamini B 6, B 12, C, D, E, folati i minerali selen, cink, bakar te željezo suprotstavljaju se potencijalno štetnim agensima i utječu na proizvodnju protuupalnih tvari.

Nedostatak vitamina D povezan je s većom osjetljivošću na infekcije. Zato je korisno jesti plavu ribu i gljive jer su pravi vegetarijanski izvor toga vitamina. Za jačanje imunosti su i jabuke, kruške, mandarine i nar, sezonsko voće koje obiluje vitaminima, mineralima i bioaktivnim tvarima koje su ključne u borbi protiv prehlada i viroza.

Neodgovarajući unos vitamina i minerala mogu dovesti do suzbijanja imunosti i pogoršavanja općeg stanja organizma.

Za dobru imunost osobito je važan vitamin C. Vitamin C ili askorbinska kiselina, nutrijent je potreban za normalno funkcioniranje organizma. Ima ulogu kod izmjene tvari unutar stanica, sudjeluje u pretvorbi energije iz hrane u tjelesnu energiju i potiče rad obrambenih mehanizama tijela. Uz to, vitamin C stabilizira krvne žile, ubrzava zacjeljivanje rana te poboljšava apsorpciju željeza.

Isto tako vitamin C odličan je antioksidans za zaštitu stanica od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Preporučena dnevna doza za odrasle je 60-80 mg. Vitaminom C obiluju paprika, kivi, raštika, prokulica, limun, naranča, mandarina i ribiz.

Iako postoje razni pripravci za podizanje imunosti u obliku sintetičkih vitamina i minerala, najbolje ju je podizati pravilnom prehranom i biljnim pripravcima. Preporučujem da često pojedete prave, bijele slanine, jer je ona puna vitamina Omega 3.

Za optimalizaciju obrambenoga sustava potrebno je unositi oko tri decilitra čaja ljekovitoga bilja, prije ručka jesti jednu zdjelicu salate, te koristiti mješavinu mediteranskoga začina u prehrani. Osobito preporučujem upotrebu mediteranskih začina u domaćim juhama, kolačima, kompotima i džemovima koji su bogati fitokemikalijama poput kvercetina, epikatehina, beta-karotena, luteina i ksantina snažnoga antioksidativna djelovanja te dijetalnim vlaknima koja pospješuju rast probiotičkih bakterija u crijevima, a koje dokazano utječu na imunost. Preporučujem da tijekom godine, a osobito zimi u jela stavljate đumbir, bijeli luk (češnjak), kurkumu, peršin, celer, mentu, matičnjak, stolisnik i majčinu dušicu i kajenski papar. Od svih ovih biljaka trebali bi pripremiti i piti čaj. Ako je imunost već oslabljena, osobito kod djece koja idu u vrtić, dobro je koristiti i neke biljne pripravke.

Svi vitamini i minerali su potrebni našem organizmu, osobito za održavanje dobre imunosti našega organizma. Ako bih trebao izdvojiti neki mineral onda je to cink, esencijalni mineral potreban organizmu za održavanje imunološkoga sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i stvaranje DNA.

Manjak cinka može dovesti do usporena rasta, gubitka kose te slaboga apetita. Izvor cinka su zob, bob, grašak, slanutak, leća, proso, orasi, bademi, govedina, junetina, svinjetina i sir. Važni su i selen (brazilski oraščići, tuna, sjemenke), željezo (crveno meso, grahorice, crni ribiz, blitva), te bakar (školjke, lignje, sjemenke).

Moje emisije Zlatni savjeti na Laudato TV-u nakon emitiranja i reprize na tom televizijskom programu dostupni su i na Internetu. Govore o zdravom načinu živote. Želim umrijeti mlad, ali što kasnije.

Na kraju ponavljam: nema dobre imunosti i zdravlja bez molitve, smanjenja stresa, mnogo kretanja, zdrave prehrane s dosta voća, povrća i skladna života.

(Kalendar svetog Ante 2020.)