Početna stranica » Održana treća likovna kolonija u župi Sućuraj

Održana treća likovna kolonija u župi Sućuraj

336 pregleda

U župi Sućuraj na otoku Hvaru, koju, kao i župe Bogomolje i Gdinj pastoraliziraju bosanski franjevci, od 25. lipnja do 1. srpnja održana je treća likovna kolonija pod geslom „Terra incognita III”. Na završetku je upriličena izložba umjetničkih radova

Na koloniji je sudjelovalo jedanaest akademskih slikara: Alma Čače iz Splita, Ana Bošković Freund iz Splita, Branka Dubovac iz Zagreba, Darko Jovanović iz Osijeka, Hrvoje Marko Peruzović iz Zagreba, Ivan Branko Imrović iz Zagreba, Ivan Listeš iz Splita, Robert Budor iz Zagreba, Tea Morić Šitum iz Splita, Sanja Taraš Franičević iz Splita i Željko Mucko iz Koprivnice.

U sklopu kolonije održana je i likovna radionica za djecu, na kojoj se svojim radovima „Posljednja večera” i „Škarpina” osobito iskazao Dinko Slavić, učenik završenog četvrtog razreda tamošnje Osnovne škole „Ante Anđelinović”. Dinko je već na prvoj koloniji pokazao svoje izvenredne likovne sposobnosti.

Župljani župe i stanovnici općine Sućuraj već su se dobro upoznali sa spomenutim umjetnicima pa su ih ugostili vlasnici restorana „Mizarola”, „Gusarska luka” i „Fortica” te pizzeria „Guido” i „Pekara”. Brigu o umjetnicima, kao i samu organizaciju kolonije, preuzeo je župnik župa Bogomolje i Gdinj fra Mario Divković koji boravi u Sućurju.

U petak nevečer, 30. lipnja, upriličena je izložba slika s ove kolonije o kojoj je govorio fra Mario istaknuvši da je cilj kolonije „Terra incognita” upoznati domaću i inozemnu javnost s ljepotama i kulturnim vrijednostima Sućurja i okolnih mjesta. Poimenice je predstavio nazočne umjetnike. Zahvalio je svim Sućuranima za pomoć u ostvarenju ove likovne kolonije, a posebice načelniku Slaviću što je Općina Sućuraj po treći put bila sponzor, predavši mu sliku Darka Jovanovića na kojoj je motiv s jedne sućurajske plaže.

U ime umjetnika Sućuranima je za gostoprimstvo srdačno zahvalio Hrvoje Marko Peruzović, a osobito fra Mariju što koloniju organizira već treću godinu. „Tako sućurajski ambijent sve više utječe na ‘ekipu sjajnih umjetnika’ i na njihove slike koje koloniju čine sve prepoznatljivijom i uspješnijom”, rekao je Peruzović te posebno pohvalio ovogodišnju dječju likovnu radionicu. „Sućuraj je jedno posebno mjesto i, stoga, treba misliti na mlade. Imam dojam, kad dođem ovdje, kao da je vrijeme stalo. Ovdje je jedan specifičan ambijent. Želio bih da se Sućuraj sve više razvija i da se postojeći duh Sućurja s ovom izložbom dodatno oplemeni”, rekao je umjetnik Peruzović. Nakon toga načelnik Slavić zahvalio je umjetnicima i potaknuo ih da dođu i na sljedeću koloniju. Potom je student Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i predsjedatelj Općinskog vijeća Sućurja Ivan Mihaljević istaknuo kako „Općina Sućuraj podržava i podržavat će ovakve kulturne događaje”. A onda je otvorio izložbu koja će trajati mjesec dana.