Početna stranica » Oblačenje franjevačkog habita novaka Bosne Srebrene

Oblačenje franjevačkog habita novaka Bosne Srebrene

454 pregleda

U župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja u nedjelju, 2. srpnja pod pučkom misom, po prvi put je franjevački habit obukao fra Toni Divković iz župe sv. Franje – Šikara

Misnim slavljem predsjedao je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju 11 svećenika, među kojima su bili: župnik domaćin fra Danijel Rajić, meštar novaka fra Marko Ešegović, vikar provincije fra Janko Ćuro, dekan Franjevačke teologije fra Josip Jozić i dr.

Nakon što je naviješteno evanđelje, meštar postulanata fra Josip Ikić predstavio je kandidata za novicijat, a on je izrazio svoju želju da se pridruži franjevačkom bratstvu. Nakon toga mu je meštar novaka dao habit, a Toni je uz pomoć tuzlanskog gvardijana fra Željka Nikolića obukao habit.

Po završetku obreda uslijedila je homilija oca provincijala u kojoj je kazao da smo svjedoci kako Isus svoje učenike stavlja pred izbor u kojem se moraju odlučiti odmah i ovdje: „Isusov učenik mora imati kvalitete, mora posjedovati jasnu ljestvicu vrednota jer je to jedini način da se u tom izboru nitko ne stavi između njega i Isusa. Ako u svojim životima Boga stavimo na prvo mjesto, sve drugo će biti na svom mjestu. Isusov zahtjev zahvaća sve sfere našeg života, pa i one najintimnije obiteljske odnose i na koncu naš vlastiti život. Želi se naglasiti vjera u naš nadnaravni život. Isus nas uči da je učeništvo hod za njim. Hod po Križnom putu kojim je prvi on prošao, a onda za njim trebamo proći i mi, svi koji se nazivamo njegovima učenicima.”

Misno slavljem pjevanjem je animirao VIS El Shaddai. Druženje je nakon sv. mise nastavljeno na ručku u samostanu sv. Pavla u Nedžarićima. Fra Toni će svoj novicijat provesti u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu, prenosi FIA.