Početna stranica » Održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH

Održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH

127 pregleda

Vijeće za sredstva društvenoga priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je u utorak, 12. srpnja, održalo svoju redovitu sjednicu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća.

Na sjednici su sudjelovali članovi Vijeća: fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene i direktor Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi, fra Gabrijel Mioč, ravnatelj i glavni urednik mjesečnika Naša ognjišta iz Tomislavgrada, gospodin Brane Vrbić, dopisnik Hrvatskog radija iz Žepča, vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba, fra Iko Skoko, profesor na Sveučilištu i odgojitelj postulanata u Mostaru, te mons. Ivo Tomašević, glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH i tajnik ovog Vijeća.

Nakon što je nadbiskup Vukšić u uvodnoj riječi zahvalio članovima Vijeća za dolazak i sudjelovanje, usvojen je zapisnik s prošle sjednice.

Osvrćući se na obilježavanje 55. Svjetskoga dana društvenih komunikacija, koji je u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini obilježen u nedjelju 26. rujna 2021., nadbiskup Vukšić je zahvalio članovima Vijeća, svim medijskim djelatnicima, svim svećenicima i pastoralnim djelatnicima koji su tom prigodom dali svoj doprinos, ali i svima koji su molili i mole za medijske djelatnike. Posebno je zahvalio bosanskim franjevcima i župljanima u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u Bosanskoj Posavini gdje je on te nedjelje predvodio Euharistijsko slavlje.

Tijekom zasjedanja dogovoren je način obilježavanja predstojećeg 56. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koji će, kao i ranijih godina, u Bosni i Hercegovini biti obilježen posljednje nedjelje u mjesecu rujnu, odnosno 25. rujna 2022. Članovi Vijeća će, prema smjernicama nadbiskupa Vukšića i u suradnji s Generalnim tajništvom i Katoličkom tiskovnom agencijom Biskupske konferencije BiH, pripraviti potrebne materijale i dostaviti ih župama u svim biskupijskim zajednicama u BiH kao i medijima. Nadbiskup Vukšić će dogovoriti s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom u kojoj će župi Banjolučke biskupije te nedjelje predvoditi Euharistijsko slavlje, u skladu s dosadašnjom praksom da naizmjence toga dana slavi Misu u nekoj od župa pojedine dijeceze u BiH.

Nadbiskup Tomo je podsjetio vijećnike da je Stručno tijelo za prijenos liturgijskih slavlja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na početku 2022. pripremilo i objavilo Kalendar katoličkih slavlja za medijsko praćenje u Bosni i Hercegovini u 2022. godini te zamolio da sve potrebne dopune o predstojećim crkvenim događanjima tijekom godine, koja nisu unesena u kalendar, budu dostavljene na adresu Katoličke tiskovne agencije kako bi ih dodali u spomenuti kalendar.

Na kraju sjednice mons. Vukšić je progovorio o nedavno objavljenoj antologiji tekstova o sredstvima društvenih komunikacija od 1936. do 2021. koju su, pod nazivom „Crkva i mediji” objavili Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine u nakladi Glasa koncila. Pošto je darovao svakom članu Vijeća primjerak spomenute knjige, razgovarano je o njezinom predstavljanju u pojedinim biskupijskim sjedištima u Bosni i Hercegovini.