Početna stranica » Održana kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci

Održana kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci

419 pregleda

Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici „Heferer i sinovi” iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku su dopremljene i na kor crkve sv. Ivana Krstitelja postavljene 1909. godine

Povodom obilježavanja patrona župe sv. Ivana Krstitelja, a ujedno i povodom obilježavanja Svjetskoga dana glazbe, održana je svečana kolaudacija restauriranih orgulja u Kraljevoj Sutjesci.

Kolaudaciji orgulja prethodilo je misno slavlje koje je predvodio fra Emanuel Josić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, uz koncelebraciju gvardijana i župnika fra Bone Tomića i ostalih pristiglih svećenika, u prisustvu mnoštva domaćeg puka i vjernika pristiglih iz različitih krajeva. Prisutni su bili i hodočasnici iz Aachena, predvođeni fra Ivicom Radićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Aachen. 

Na početku kolaudacije fra Bono Tomić pozdravio je prisutne, iznio kratku povijest orgulja, pozdravio kolaudatore i najavio drugu fazu restauracije orgulja, ugradnju elektromagnetskog sviraonika, te zahvalio svim pokroviteljima restauracije i kolaudacije orgulja.

Kolaudatori su bili ugledni glazbenici Nikolina Brkić, Ljubica Vuletić Marjanović, Bartolomej Stanković i Katja Krolo-Šarac, a posebni gosti kolaudacije bili su trubač Benjamin Drijenčić i proslavljeni operni prvak Ivica Šarić.

Na programu kolaudacije bila su djela Franje Bosanca, Dietricha Buxtehudea, Johanna Sebastiana Bacha, Tomasa Albinonija, Georga Philippa Telemanna, Franza Schuberta, Franje Dugana, Anđelka Klobučara i fra Slavka Topića.

Orgulje su izrađene u poznatoj orguljarskoj radionici „Heferer i sinovi” iz Zagreba, a u Kraljevu Sutjesku su dopremljene i na kor crkve sv. Ivana Krstitelja postavljene 1909. godine. Od tada su djelimično obnavljane, a temeljitu restauraciju ove su godine obavili majstori orguljari – braća Pero i Franjo Moritz, restauratori orgulja iz Ilače (Hrvatska). Oni su u proteklom periodu uspješno restaurirali sve bitne elemente sutjeških orgulja, a osobno su nazočili kolaudaciji i tom prilikom, prisutnima se obratio Pero Moritz i objasnio proces restauracije, dok je Franjo Moritz započeo kolaudaciju izvedbom Preludija u D-duru nepoznatog autora.

Program kolaudacije vodio je Bartolomej Stanković, a svi prisutni imali su prilike pratiti video prijenos sa kora na velikom platnu, kao i live prijenos na Facebook stranici Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska. U kratkom predahu između dvije kompozicije za orgulje i trubu, začule su se i najstarije sačuvane (pozitiv) orgulje u Bosni i Hercegovini, koje su u Kraljevu Sutjesku dopremljene davne 1865./1866. godine.

Kolaudaciji orgulja nazočili su gosp. Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj, gosp. Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj, ugledni privrednici, predstavnici medija, kao i veliki broj gostiju pristiglih iz različitih krajeva. Nakon kolaudacije, uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak, izvijestili su iz franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci.