Početna stranica » Održan Međureligijski susret Duh Asiza

Održan Međureligijski susret Duh Asiza

128 pregleda

U srijedu, 9. listopada 2019. godine u multimedijalnoj dvorani Sv. Franje Asiškoga u Franjevačkom samostanu Sv. Križa na Kovačićima u Sarajevu, održan je međuvjerski susret Duh Asiza Pomirenje i mir te prijem povodom blagdana sv. Franje Asiškoga.

Susret je organiziralo Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Bosne Srebrene i Udruženje Pontanima, a pjesmom Anđelov pozdrav Mariji, otvorio ga je Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo Fra Nenad Dujić pod ravnanjem dirigenta fra Emanuela Josića. Potom se uz riječi dobrodošlice prisutnima obratio fra Kristijan Montina, pročelnik za međuvjerski dijalog i ekumenizam Bosne Srebrene i moderator susreta. Uslijedilo je obraćanje predstavnika vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini dok se predsjednik Jevrejske zajednice, Jakob Finci ispričao zbog spriječenosti prisustvovanju.

Zbor Pontanima je potom otpjevao pjesmu Eli, Eli – Hod u Cezareju nakon čega je prigodnu riječ prisutnima ispred Srpske pravoslavne crkve uputio protonamjesnik Mladen Drobnjak istaknuvši kako mir u svijetu ne ovisi o Bogu, nego o nama i da mi nosimo odgovornost mudroga i pravednoga upravljanja svijetom tražeći pritom Božji lik u našim bližnjima. Između ostaloga, rekao je i kako se današnji svijet nalazi pred mnogim izazovima, a različite ideologije i egocentrizam ne dopuštaju nam da u bližnjima vidimo braću i sestre.

U izvedbi zbora Pontanima, pod ravnanjem dirigenta Emira Mejremića, otpjevana je pjesma Bogorodice Djevo, a riječ je potom preuzeo Malik ef. Šljivo ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poželjevši da nakon ovoga susreta svima srca pucaju bratskom ljubavlju, da nam ruke časno grade, a oči pošteno gledaju; da nam riječi budu istinite i pravedne. Na kraju je prisutne potaknuo da im na umu uvijek budu samo dobra djela po kojima će ih pamtiti oni što ostaju i dolaze poslije nas.

Uslijedila je izvedba tradicionalne bosanske ilahije Puhnut će behar. U ime Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, Vrhbosanske nadbiskupije i kardinala Vinka Puljića, prigodnu poruku uputio je msgr. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. „Duh Asiza je duh molitve koji se rađa iz mira pa je naša obveza i potreba moliti za mir”, istaknuo je msgr. Ćosić, te nastavio: „Mir je prvi dar Uskrsloga Krista i stoga trebamo biti Božji glas i moliti za mir imajući na umu kako bez pravde nema mira i pomirenja.”

Ispred Protestantske evanđeoske alijanse u Bosni i Hercegovini govorio je pastor Tomislav Dobutović koji je podsjetio na nekoliko odredbi iz Rezolucije o slobodi religije i vjere. Potom je istaknuo kako se danas mnogo govori o toleranciji koja je dobra, ali puno je važnije govoriti o međusobnoj ljubavi i milosti jer tada mir i suživot dobivaju jednu sasvim novu dimenziju. U tom je duhu vjerske vođe i sve prisutne pozvao da budu nositelji mira i pomirenja. Zbor Pontanima je izveo pjesmu Lux aurumque nakon koje je uslijedio govor Dunje Mašić ispred duhovne organizacije Sathya Sai za Bosnu i Hercegovinu. Istaknula je kako je povrh svega ljubav i kako se samo s ljubavlju mogu izgraditi mir i pomirenje.

Fra Kristijan Montina je zatim pročitao pjesmu Bože Vulete Vjerujem u mir nakon čega je sve pozvao da se u kratkoj tišini pomole za mir, pomirenje i skladan suživot. Nakon molitve uslijedilo je obraćanje provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića koji je istaknuo kako ovaj susret potvrđuje da je moguće živjeti u zajedništvu ako je na prvom mjestu čovjek, a ne ekonomija i drugi interesi. „Svjedoci smo kako zadnjih godina našu državu ne napuštaju samo pojedinci, nego i cijele obitelji pa čak i oni ljudi koji su imali posao, dali su otkaz i napustili svoja ognjišta, a na to ih je natjerala nesigurnost. Stoga je naš zadatak da se vjerom, molitvom i konkretnim djelima borimo protiv opće rezignacije, a to možemo samo onda ako budemo širili mir i dobro, te bili vjerni svome poslanju”, zaključio je fra Jozo.

Pred kraj susreta istaknutim pojedincima fojnički gvardijan fra Mirko Majdandžić i definitor Bosne Srebrene fra Nikica Vujica uručili su medaljone dijaloga fra Anđela Zvizdovića, a susret je zaključen Molitvom sv. Franje i pjesmom Bože moj dopusti mi u izvedbi zbora Pontanima nakon čega je uslijedio prijem prigodom blagdana sv. Franje uz zakusku i bratsko druženje u prostorijama samostana na Kovačićima.

Inače, u Asizu su se 27. listopada 1986. godine susreli vjerski vođe svih svjetskih religija kako bi molili za mir. U svijetu, u kojemu su u brojne ratove više ili manje bile upletene sve religije i bile ugrožene u svojoj opstojnosti zbog društvene i prirodne nesigurnosti, ovaj je susret probudio nadu u pozitivnu moć religija da budu osnova boljega svijeta mira, ljudskih prava i solidarnosti, te je nadahnuo mirovni, dijaloški i ekumenski pokret po cijelome svijetu.

Već je postalo tradicionalno da se u Sarajevu svake godine tijekom listopada upriliči susret predstavnika svih religija tražeći ono što ih univerzalno povezuje prije svake razlike i nadahnjuje za služenje novim narastajućim duhovnim potrebama čovječanstva.