Početna stranica » Odjek pandemije koronavirusa u Africi

Odjek pandemije koronavirusa u Africi

151 pregleda

Kad je Kina u proteklom razdoblju darovala milijune medicinskih maski, testova na koronavirus, toplomjera i respiratora državama siromašne Afrike, reakcije su bile podijeljene. Donacijama su se posebno radovale države s lošijim zdravstvenim sustavom. No s druge strane bilo je i kritike, i to iz redova novinara koji su htjeli naglasiti da su brojne afričke skupine znanstvenika i poduzeća već radile na iznalaženju rješenja zdravstvene krize. Htjeli su istaknuti kako suvremena Afrika nije upućena samo na pomoć izvana. „Svaka država pored globalnoga pristupa treba imati i lokalna rješenja”, objasnila je Melinda Suchard, zdravstvena djelatnica i stručnjakinja koja je na Institutu za prijenosne bolesti u Južnoafričkoj Republici već u travnju razriješila genom koronavirusa.

I u drugim državama afričkoga kontinenta aktivni su brojni stručnjaci: Demokratska Republika Kongo prednjači na tom popisu, unatoč nedostacima u zdravstvenom sustavu i građanskom ratu. Kenijska novina „The Star“ objašnjava ovu činjenicu ranijim iskustvom u vezi s ranijom epidemijom ebole.

Inženjeri iz Ruande i Južnoga Sudana, s druge strane, pokušavaju riješiti nedostatke s aspekta tehnike i tehnologije, pa stvaraju vrlo jeftine, ali učinkovite aparate za umjetno disanje, kod nas nazivanih respiratori. Ravnateljica Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku Matshidiso Moeti objašnjava kako je interes vrlo velik, a ranije su uputili apel domaćim znanstvenicima i izumiteljima koji razumiju kontekst Afrike. U državi Južni Sudan prije pandemije koronavirusa bilo je samo četiri respiratora na ukupnost stanovništva od 11 milijuna. Novi respiratori proizvode se i u Keniji, a proizvodni pogoni tekstilne industrije bacili su se na izradu zaštitnih maski. Ministrica gospodarstva Betty Maina potvrdila je da su lokalni proizvođači u mogućnosti odgovoriti na zahtjeve za proizvodnju medicinske opreme.

Ipak, ima slučajeva u kojima „izumiteljski duh“ prelazi svaku granicu zdravoga razuma. U otočnoj državi Madagaskar započela je klinička studija jednoga tradicionalnog napitka od zdravoga bilja koji bi trebao biti učinkovit kao „korona-napitak“. No Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je u vezi s tim kako afričko stanovništvo zaslužuje lijekove koji se testiraju pod istim uvjetima kao u svim ostalim državama svijeta. Osim toga, komentirala je kako bi u Africi moglo umrijeti i do 190.000 ljudi samo u ovoj godini, ukoliko ne bude odgovarajućega pristupa u borbi protiv koronavirusa.