Početna stranica » Skupština Sjeverne Irske odbacila zakon o pobačaju

Skupština Sjeverne Irske odbacila zakon o pobačaju

298 pregleda

U utorak, 2. lipnja, zastupnici u Sjevernoj Irskoj podržali su apel Heidi Crowter, djevojke s Down sindromom koja se založila za ukidanje zakona o pobačaju. Podsjećamo, zakon o pobačaju je Parlament Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske nametnuo 2019. godine.

Skupština je prihvatila prijedlog Heidi Crowter, aktivistice za prava osoba s invaliditetom čime je odbila nametanje abortivnoga zakona koji se tiče svih nesmrtonosnih invaliditeta. Zastupnici su prijedlog izglasali s 46 glasova za i 40 protiv.

Činjenica je kako provedeno glasovanje neće promijeniti zakon u Sjevernoj Irskoj, ali se navode dvije važne stavke ovoga prijedloga: njime se šalje jasan znak zastupnicima koji će o potvrdi regulacija glasati u Westminsteru, ali je i jako ohrabrenje onima koji se zalažu da o pitanju pobačaja odlučuje parlament Sjeverne Irske.

Na svom Twitter profilu Arlena Foster, prva ministrica Sjeverne Irske i predsjednica Demokratske unionističke stranke objavila je: „Zastupnici će otvoriti raspravu o rezultatu u Westminsteru. O ovim i sličnim pitanjima odluke treba donositi Skupština Sjeverne Irske. Foster je inače prva stavila prijedlog na glasovanje, a zahvaljujući Heidi Crowter učinjen je veliki pomak u borbi protiv nepravednoga zakona. Njezin su prijedlog pozdravili i katolički biskupi pozivajući ljude i političare da učine isto. Tim više što je ovaj zakon nepravedno nametnut i bez pristanka građana Sjeverne Irske.