Početna stranica » Obljetnica mučeništva fra Lovre Milanovića

Obljetnica mučeništva fra Lovre Milanovića

137 pregleda

U župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, 3. veljače, vjernici i hodočasnici zajedno sa svećenicima su proslavili Obljetnicu mučeništva sluge Božjega fra Lovre Milanovića.

Misno slavlje je predvodio mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, u suslavlju s dvadesetak svećenika. Pjevanjem je misno slavlje animirao zbor Mirjam iz Tolise pod ravnanjem s. Kate Mlakić.

U propovijedi je vlč. Marinko na poseban način naglasio fra Lovrinu spremnost na mučeništvo te je spomenuo mnoge svece koji su željeli biti mučenici, ali nije bila volja Božja. Naglasio je kako su ovo Gospina vremena i kako u svim svojim poteškoćama vjernici trebaju uteći majci. Svi ljudi pozvani su na svetost i spoznaju da su u Božjim rukama. Napomenuo je kako su biskupi Portugala posvetili svoju zemlju Mariji i bili pošteđeni Drugoga svjetskoga rata. Potom je pozvao vjernike da isto čine, Marijinom i fra Lovrinom zagovoru povjere sebe, svoj dom, svoju župu i svoju domovinu te da će Bog od toga učiniti čudo.

Svoju propovijed vlč. Marinko je završio riječima: „Kada je fra Joso došao u ovu župu, gledajući porušena sela i kuće, samo je rekao: ‘Nemamo se mi ovdje ni na što osloniti, jedino na naše svetinje, a tu je na prvome mjestu naša nebeska Majka, sveti Ivo i sluga Božji fra Lovro Milanović.’”

Sluga Božji fra Lovro Milanović mučeničkom smrti je umro 3. veljače 1807. godine.