Početna stranica » Objavljena nova knjiga fra Mile Babića

Objavljena nova knjiga fra Mile Babića

174 pregleda

Ovih dana je u izdanju sarajevskoga University Pressa objavljena knjiga „Diogenova sjena. Izabrani razgovori 1989 – 2019”, autora fra Mile Babića.

Doktor Mile Babić, ugledni profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, godinama prati društveno – političku scenu Bosne i Hercegovine. U vremenskom periodu od 1989. do 2019. godine više puta javno je nastupao za različite medije. Razgovore je odlučio prirediti i, zbog aktualnosti tema, objaviti u novoj knjizi.

Profesor Babić je prije svega veoma pažljiv i zainteresiran promatrač, homo politicus koji društvene pojave promatra s filozofskog stajališta. On se na poseban način bavi problemom uzroka nasilja u suvremenom svijetu, pitanjima čovjekove slobode i dužnosti. Nadalje, vrijednost ove knjige je u tome što autor za razliku od prijašnjih znanstvenih i stručnih radova, ovdje pokazuje svoj ljudski lik i poziciju u svijetu. Recezent Abdulah Šarčević ga stoga uspoređuje s Diogenom koji je trajno suočen sa sjenom nekog silnika kojemu se ne predaje, nego trajno traži sklad i mir.