Početna stranica » Obilježena obljetnica stradanja Hrvata u Trusini

Obilježena obljetnica stradanja Hrvata u Trusini

128 pregleda

U utorak, 16. travnja 2019. obilježena je 26. obljetnica nevino stradalih Hrvata katolika u Trusini, koje su ubili pripadnici Armije BiH. 

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene „Zulfikar”, kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane.

„Na jednom mjestu skupiti bivše pripadnike nekada zaraćenih vojski, a danas ljude dobre volje koji odaju počast stradalim, to je zaista veliko. Ovakav odnos prema svim žrtvama je važan korak prema budućnosti u kojoj, vjerujem, nitko ne želi da se ponovi ono što nam se događalo 1990-ih”, kazala je Dragica Tomić, predsjednica udruženja žrtava.

U znak sjećanja na žrtve ovog zločina izaslanstva su pristupila polaganju vijenaca nakon čega je župnik župe Presvetoga Trojstva iz Novoga Travnika don Ante Ledić izmolio opijelo za pokojne.

Uslijedilo je sveto misno slavlje na groblju u Trusini koje je predvodio don Ante Ledić koncelebraciji župnika fra Marinka Štrbca i nekoliko svećenika.

U svojoj propovijedi don Ante je naglasio kako se ovdje nismo okupili samo kao ljudi i Hrvati, nego kao vjernici koji vjeruju u Boga i koji se u duši moraju suprotstaviti svakom zlu. Usporedio je Isusovu i našu kalvariju – kalavariju koja se dogodila u Trusini, te na kraju naglasio kako smo potrebni logike ljubavi i oproštenja. „Završimo svi taj razred ljubavi i idimo u školu božanske ljubavi”, zaključio je don Ante.

Sveto misno slavlje je prošlo svečano i dostojanstveno, a po završetku je uslijedila okrepa i druženje kod župne crkve na Žitačama.