Početna stranica » Obilježena godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića

Obilježena godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića

138 pregleda

U Osovi kraj Žepča, rodnoj župi fra Vjeke Ćurića, bosanskog franjevca svećenika i misionara mučenika, 31. siječnja 2022. godine, obilježena je 24. godišnjica njegove smrti.

Euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s 15-ak svećenika među kojima su bili: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, žepački dekan preč. Predrag Stojčević i župnik domaćin fra Antun Perković.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić najprije je podsjetio na Isusovu posljednju zapovijed svojim učenicima prije uzašašća na nebo da pođu svim narodima te da ih krste u ime Presvetoga Trojstva. „Ta zapovijed i njezino izvršavanje od početka pa sve do naših dana ima svoje vjerne apostole, misionare, svjedoke i propovjednike“, ustvrdio je propovjednik te dodao: „Od početka pa do danas njezino izvršavanje nailazi također na otpore pa su kršćani često bili progonjeni, čak ubijani.“ Prvi javni nastup novoga vrhbosanskog nadbiskupa – istaknuo je sam mons. Vukšić na početku mise – dogodio se upravo jučer u franjevačkoj župi Osova. Taj detalj pričinio je čast župljanima jer će kao zanimljivost ostati upisan u povijesti ne samo ove župe, nego i Nadbiskupije.

Pod sv. misom nadbiskup Vukšić posvetio je novo svetohranište, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića. Jučerašnjim blagoslovom tabernakula, privodi se kraju obnova ove crkve koja je započela 2017. godine za sadašnjega župnika fra Antuna Perkovića.

Umjetnik je svoju ideju prenesenu u drvo, opisao riječima: „Prepoznaše ga u lomljenju kruha – tekst je koji opisuje oduševljenje učenika kada shvaćaju da je njihov Učitelj s njima. Cilj mi je bio što vjernije prikazati taj trenutak oduševljenja i spoznaje. Za materijal sam odabrao javorovo drvo jer zrači toplinom i bliskošću a ujedno je simbol šumovite Bosne. Na prednjoj strani vrata nalazi se prikaz Emausa izrađen u visokom reljefu. U središtu dominira Krist koji lomi kruh dok s lijeve i desne strane učenici svojim pogledima prate događaj Kristova lomljenja kruha te ga prepoznaju. Oko Kristova lika isijava aureola koja ima oblik svoda što odaje dojam intime i bliskosti trojice likova.”