Početna stranica » Obilježen Svjetski dan sredstava društvene komunikacije u BiH

Obilježen Svjetski dan sredstava društvene komunikacije u BiH

140 pregleda

U povodu Svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije u BiH 30. rujna proslavljena je svečana sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču. Misno slavlje predvodio je pročelnik Vijeća za društvene komunikacije BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Naime, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, i ovaj 52. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, umjesto u mjesecu svibnju, u Bosni i Hercegovini obilježen je u posljednju nedjelju mjeseca rujna.

Među koncelebrantima također su bili: ravnatelj mjesečnika Naša ognjišta fra Gabrijel Mioč, ravnatelj i glavni urednik Radio Marije BiH p. Mato Anić, ravnatelj Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču don Milan Ivančević, generalni tajnik BK BiH i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH mons. Ivo Tomašević i drugi. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila Radio Marija BiH, Radiopostaja Žepče te Radio Tomislavgrad, a signal su preuzele i pojedine druge radiopostaje. Svetu misu medijski su popratili djelatnici Katoličkoga tjednika, ujedno i portala Nedjelja.ba te Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Misi je nazočio i župnik u Žepču vlč. Predrag Stojčević, koji je na početku mise uputio pozdrave biskupu Vukšiću, članovima spomenutog Vijeća, svim svećenicima i medijskim djelatnicima te svim sudionicima misnoga slavlja.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić podsjetio je da se već 52. godinu zaredom pape, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području suvremenoga svijeta: „Naravno, obraćaju se također jednako i korisnicima njihovih poruka, ideja i informacija. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju ili nije bila sadržaj papinskih poruka ili se opet nameće kao potreba sadašnjega trenutka. Tako je i ove godine učinio papa Franjo koji je, vođen Isusovim riječima: „Istina će vas osloboditi“ (Iv 8,32), svoju poruku posvetio obrani istine i čovjekovu pravu na istinu te novinarstvu mira, i naspram tomu temi lažnih vijesti (fake news). Istovremeno naglašava, da je komunikacija dio nauma, koji Bog stvoritelj ima s čovjekom i osnovni način na koji se stvara i doživljava zajedništvo među ljudima.“ Biskup Vukšić podsjetio je da na Dan medija svake godine slavi Svetu misu u različitim biskupijama i župama u BiH pa je tako posljednje nedjelje u rujnu 2014. godine slavio euharistiju u Mostaru, zatim 2015. u sarajevskoj župi Briješće, pa 2016. u župi Pohoda BDM u Banjoj Luci te 2017. u župi sv. Mihovila arkanđela u Tomislavgradu.

„Molimo Gospodina Boga da učini, kako bi svaki čovjek bio zaštićen od ropstva lažnih vijesti, kako bi njihovi izvori presušili, odnosno kako bi njihovi tvorci odustali od ponižavanja čovjeka i postali sluge istine, koja oslobađa. Ta naša nakana izravno proizlazi iz ovogodišnje poruke pape Franje za svjetski dan društvenih komunikacija. U njoj on snažno naglašava da su posebice kršćani, kao sljedbenici i učenici Isusa Krista, u skladu s Isusovim naukom, svjedoci i pronositelji istinite vijesti i da svaki čovjek ima pravo na istinu te da se nitko ne može smatrati oslobođenim dužnosti suprotstavljanja lažima. To treba pojačano i glasno ponavljati osobito u naše vrijeme, kada je sve učestalija pojava nijekanja istine, lažnih vijesti i manipuliranja“, istaknuo je biskup Vukšić te ukratko protumačio pojedine naglaske iz Papine Poruke: „Da je čovjek biće komunikacije, da se njegovo poslanje i dostojanstvo sastoji i ostvaruje u širenju istine, dobra i lijepoga, a protiv laži, zla i ružnoga, kršćanska je istina o čovjeku, jedino vrelo iz kojega kršćanstvo crpe snagu etičkog uvjerenja, prvi osnov na kojemu gradi i glavni razlog zbog kojega se trudi kako bi se te vrednote ostvarile, primjenjivale i ljubomorno čuvale također u svakodnevnom planiranju i ponašanju sredstava društvene komunikacije i njihovih vlasnika i djelatnika. U to etičko poslanje kršćanstva uključuje se izravno i papa Franjo koji ovogodišnjom porukom želi ‘dati svoj doprinos zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti i ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskoga zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćavanju istine’. (…) Dapače, Crkva bi se pred Bogom osjećala grešnom, kada ne bi koristila ova moćna sredstva, jer ona mogu i moraju biti u službi njezina programa re-evangelizacije i nove evangelizacije suvremenoga svijeta. Stoga je suvremeno kršćansko dušobrižništvo nezamislivo bez njih, a svaki dušobrižnik, koji se njima ne bi htio služiti, činio bi velik grijeh propustom i bio bi nepopravljivo hendikepiran“, rekao je biskup Vukšić te pozvao sve medijske djelatnike, da se svojim djelovanjem i pisanjem pridruže onima, koji šire istinu kao sredstvo i put oslobođenja čovjeka. „S tom nakanom, molimo milosrdnoga Gospodina da, po primjeru svetoga Franje Saleškoga, neumornoga propovjednika istine, u čiji zagovor preporučujemo živote i plemenita nastojanja medijskih djelatnika, podrži one koji šire istinu, poštuju etička pravila i osnažuju novinarstvo mira.”

Uz orguljsku i violinsku pratnju liturgijsko pjevanje animirao je Župni zbor Žepče pod ravnanjem s. Slavice Tubak iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Nakon Svete mise biskup Vukšić susreo se s nazočnim medijskim djelatnicima.