Početna stranica » O besmislenoj kuli iz 18. stoljeća

O besmislenoj kuli iz 18. stoljeća

119 pregleda

Kula Broadway, visoka oko 20 metara, predstavlja tzv. folly (hrv. ludorija, glupost), kulu kakva je bila građena samo bez prave svrhe, nego redovito kao izraz ekscentrične moći ili kao ekstravagantan ukras. Izgrađena je na brežuljku u blizini istoimenoga gradića u engleskom okrugu Worcestershire predstavlja drugo po veličini uzvišenje ovoga dijela Engleske s ukupno 312 m nadmorske visine.

Gradnja ove kule dovršena je 1799. godine na brijegu kakav je bio uobičajen za svjetionike koji bi se koristili u određenim svečanostima. Naručiteljica gradnje ove kule bila je Lady Coventry, bogatašica ovoga kraja. Ona se jednom prigodom pitala bi li svjetionik izgrađen upravo na tom brijegu bio vidljiv iz gradića Worcestera koji je bio udaljen oko 35 km. Stoga je financirala izgradnju ovoga follyja. Dakako, svjetionik je bio jasno prepoznatljiv jer udaljenost nije bila prevelika.

Kula je nekoliko puta mijenjala svoju svrhu. Osim što je bila klasični primjer follyja, ludorije, Sir Thomas Phillipps koristio ju je neko vrijeme kao tiskaru. Kasnije su je koristili CJ Stone i Cormell Price, mecene koji su umjetnicima plaćali da bi za njih stvarali. Danas je kula Broadway turistička atrakcija usred okružnoga parka prirode s mnoštvom izložbi otvorenoga tipa, a u parku postoje i suvenirnica i restoran.

Gradnju takve kule danas bez imalo grižnje savjesti možemo nazvati ludorijom. Jer osim što je doista divna za vidjeti, nema nikakve svrhe. I danas postoje bogataši koji financiraju sasvim besmislene ili megalomanske građevinske pothvate za koje je poprilično sigurno da neće dugo potrajati, a i dok postoje neće imati neku važnu svrhu. Čini se da se ljudi samo teško odvikavaju od duboko usađenih nutarnjih poriva za moću i dokazivanjem. Jednom riječju, to je obično – foliranje.