Početna stranica » Novi đakoni Provincije Bosne Srebrene

Novi đakoni Provincije Bosne Srebrene

142 pregleda

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, dvojica svećeničkih kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene primili su sveti red đakonata. Novi đakoni su fra Silvio Zlatarević i fra Mario Dadić.

Misno slavlje i obred ređenja u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić. U koncelebraciji bili su provincijal Bosne Srebrene, zatim meštar bogoslova fra Danijel Nikolić te gvardijani dvaju samostanskih područja kojima pripadaju kandidati: fra Mario Jurić, gvardijan u Tolisi i fra Miro Relota, gvardijan u Fojnici. Među ostalim svećenicima bili su rektori dviju nadbiskupijskih bogoslovija preč. Josip Knežević i preč. Michele Capasso. Misno slavlje animirali su članovi bogoslovskog zbora Franjevačke teologije u Sarajevu, dok su kod oltara služili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Pred vjerničkim pukom kandidati su nadbiskupu obećali da će živjeti u celibatu, moliti Časoslov te biti poslušni svomu biskupu i redovničkom poglavaru. Uslijedilo je pjevanje litanija svih svetih, tijekom kojeg su kandidati zauzeli stav najdubljeg klanjanja – ležeći u prostraciji. Nakon polaganja ruku i posvetne molitve, primili su red đakonata te pristupili služenju kod oltara tijekom euharistije. 

Nakon misnoga slavlja i ređenja, đakoni su slavlje nastavili na druženju s obitelji i prijateljima. Nakon ređenja za đakone, fra Silvio i fra Mario bit će namješteni za župne vikare u nekoj od župa koje opslužuju franjevci Bosne Srebrene. U ljeto 2018. predviđeno je njihovo svećeničko ređenje i mlada misa. 

 

Fra Silvio Zlatarević:
Fra Silvio je sin Pave i Kate r. Dabić, iz mjesta je Lilići, Ugljara, župa Tolisa. Rođen je 24. rujna 1992. u Vinkovcima. Ima još dva starija polubrata. Osnovnu školu završio je u Orašju (1999.-2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007.-2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 1. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).

Fra Mario Dadić:
Fra Mario je sin Slavka i Snježane r. Vujica, iz mjesta je Doci, župa Gromiljak. Rođen je 14. prosinca 1992. u Fojnici. Ima još dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u Gromiljaku (1999.-2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007.-2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio l. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).