Početna stranica » Nova talijanska kovanica posvećena je zdravstvenim djelatnicima

Nova talijanska kovanica posvećena je zdravstvenim djelatnicima

428 pregleda

Talijanska je vlada u prosincu 2020. godine odlučila odati priznanje zdravstvenim radnicima koje će postati dio financijske i društvene povijesti, a riječ je kovanju nove kovanice. Naime, kovanica od dva eura objavljena je krajem siječnja sa slikom zdravstvenih radnika u liječničkoj odjeći i s maskama.

Iznad brojke se nalazi jednostavna, ali dojmljiva riječ „Grazie”, odnosno „Hvala” koja sažima sjećaj Talijana prema onima koji još uvijek riskiraju svoje živote pokušavajući nam pružiti pomoć kroz najsmrtonosniju pandemiju koju je moderni svijet vidio.

Novi dizajn kovanice uključuje i dva jednostavna, ali snažna simbola – križ i srce koji pokazuju duboku zahvalnost zdravstvenim radnicima, ali istovremeno naglašavaju i važnost religije u životima Talijana koji većinski pripadaju katoličkoj vjeri.

Vlada planira izdati tri milijuna kovanica do kraja proljeća koji će se moći koristiti u cijeloj eurozoni. Osim toga, talijanska vlada planira izdati i novčić prigodom obilježavanja 700. obljetnice smrti pjesnika Dantea Alighierija.