Početna stranica » Guba – bolest koja još uvijek oboljele stavlja na rub društva

Guba – bolest koja još uvijek oboljele stavlja na rub društva

213 pregleda

Prošloga je tjedna obilježen 68. svjetski dan oboljelih od gube, koji je 1954. godine ustanovio Raoul Follereau. Talijanska udruga prijatelja Raoula Folleraua (AIFO), aktivna u socijalno-sanitarnoj suradnji u svijetu, od 1961. godine posvećuje se onima koji trpe zbog te bolesti i koji su često prisiljeni živjeti na rubu društva koje ih još uvijek odbacuje.

Indija i Brazil zemlje su najviše pogođene gubom; samo te dvije zemlje imaju 70 % od ukupnoga broja slučajeva u svijetu. Iako je danas potpuno izlječiva, ta se bolest još uvijek razvija u siromašnim krajevima, gdje osnovno zdravstvo nije u stanju spriječiti zarazu i pojavljivanje bolesti. Talijanska udruga prijatelja Raoula Folleraua (AIFO) oduvijek se zauzima u brizi o osobama koje boluju od te bolesti, promičući osnovnu zdravstvenu zaštitu i pomažući zajednici.

Guba je i danas bolest prisutna u više od 120 zemalja svijeta – rekao je u razgovoru za vatikansku radijsku postaju Giovanni Gazzoli, liječnik iz spomenute udruge te objasnio – Nije iskorijenjena nego je još i danas uzrok trajnoga invaliditeta zbog bakterije koja pogađa periferne živce gornjih i donjih udova, a često i vidni sustav. U brojnim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike to je još uvijek vrlo veliki problem javnoga zdravstva.

Danas je uz kombinaciju lijekova koja se zove polikemoterapija moguće izliječiti oboljele – dodao je liječnik – Ali, nažalost, u zemljama tropskoga i subtropskoga podneblja vrlo je slab pristup uslugama, kao i njihova kvaliteta, zbog čega oboljeli katkada dolaze do terapije prekasno, s već prisutnim i, nažalost, trajnim invaliditetom. Društveni teret te bolesti ne određuje samo broj oboljelih, nego i činjenica da na sebi nose trajne znakove bolesti, ostajući tako na teret nacionalnih zdravstvenih sustava tih zemalja.

Osim toga, iako je ta bolest izlječiva i ne prenosi se tako lako kao nekada, oboljeli i danas gube kontakt sa svijetom rada, s obitelji i zajednicom u kojoj žive, te tako postaju marginalizirani. Zbog toga su potrebni programi nadzora koji osim praćenja bolesti s medicinskoga stajališta, trebaju pojačati aktivnosti društvenoga uključivanja i funkcionalne rehabilitacije – rekao je dr. Gazzoli.

Osvrnuvši se na aktivnosti Talijanske udruge prijatelja Raoula Folleraua liječnik je napomenuo da ona vodi inicijative nadzora i uklanjanja gube u Indiji, Brazilu, Mozambiku, Gvineji Bissau i u Kini. Obično podupiremo aktivnosti osnovne zdravstvene zaštite, koje uključuju i kontrolu bolesti, te osim potpore liječenju, usredotočujemo pozornost na prevenciju invaliditeta i na društveno uključivanje osoba s oštećenjima prouzročenima bolešću i općenito osoba s invaliditetom.

Današnji programi nadzora gube ne usredotočuju se samo na medicinski vidik nego i na zdravstveni odgoj. To uključuje informacije za stanovništvo općenito, o prvim simptomima bolesti, o društveno-gospodarskoj rehabilitaciji osoba pogođenih bolešću, kao i njihovih obitelji. Riječ je o usklađenom radu na više područja, kojemu je glavni cilj, osim liječenja, također zaštita prava oboljelih, upravo zato što su izloženi marginalizaciji.