Početna stranica » Nova knjiga u izdanju Svjetla riječi

Nova knjiga u izdanju Svjetla riječi

104 pregleda

Ovih je dana u nakladi Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi izašla nova knjiga pod nazivom Polja i visoravni Bosne i Hercegovine.

Nakon monografije o planinama Bosne i Hercegovine predstavljamo vam još jednu, novu monografiju koja se bavi tematikom polja i visoravni naše zemlje. Riječ je o djelu koje je nastalo kao rezultat dugotrajnoga rada i istraživanja profesora dr. Dalibora Balliana, autora knjige.

Knjiga Polja i visoravni Bosne i Hercegovine jedinstvena je po mnogočemu. Između ostaloga, posebnom je čini podatak da do danas nije bilo nijednoga sličnoga projekta koji opisuje veći broj polja i visoravni u nekoj zemlji ili barem kraju kao što je ovaj.

Monografija sadržava stručni pogled na 47 polja i visoravni do kojega je autor došao boraveći na njima. U knjizi tako pročitajte osnovne podatke o pojedinomu polju ili visoravni, njihovoj morfologiji, poziciji i ekologiji, te praktične i osnovne znanstvene spoznaje o flori i fauni, a posebno o ostacima šuma na njima. Tu je i jedan manji dio podataka koji se prvi put objavljuje, a do kojih je sam autor došao radom i promatranjem na terenu. Srž knjige prilagođena je širem bosanskohercegovačkom krugu čitatelja koji žele proširiti saznanja o svojoj domovini.

Spomenimo kako polja zauzimaju 5 % ukupnoga teritorija zemlje, a danas im kao nikada ranije prijeti ekološka katastrofa jer su već duže vrijeme izložena sustavnomu uništavanju neplanskom urbanizacijom i izgradnjom naselja bez potrebne infrastrukture. Sve što vas zanima o poljima i visoravnima Bosne i Hercegovine pročitajte u jedinstvenom i neponovljivom djelu – Polja i visoravni Bosne i Hercegovine.

Inače, autor prof. dr. Dalibor Ballian rođen je u Sarajevu 1962. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu, te Šumarski fakultet. Objavio je veći broj znanstvenih radova iz oblasti šumarske genetike i oplemenjivanja, ekologije šuma, a sudjelovao je i na domaćim i međunarodnim konferencijama. Objavio je preko 200 popularnih članaka različite tematike. Glavni je urednik dva bosanskohercegovačka časopisa – Hrvatska misao i Glasnik zemaljskoga muzeja.

Jedinstvena zbirka tekstova o poljima i visoravnima Bosne i Hercegovine je djelo koje ćete, vjerujemo, poželjeti imati u svojim domovima. Stoga, svoj primjerak knjige, po cijeni od 35 KM, poručite pozivom na broj telefona: +387/33 726 200; pišite nam na: [email protected] ili nas posjetite na adresi Zagrebačka 18, Sarajevo, te u knjižarama Svjetla riječi u Vitezu i Livnu.