Početna stranica » Italija nagrađuje obitelji s troje djece

Italija nagrađuje obitelji s troje djece

105 pregleda

Italija je tijekom zadnjih nekoliko godina suočena s populacijskom krizom, stoga vlada planira dodijeliti u posjed zemlju roditeljima koji imaju troje djece, a to će raspodijeliti do 2021. godine. Ovakvim načinom bi se istovremeno riješila dva problema – porast populacije i briga države o svojim posjedima.

Obitelji koje se odluče prihvatiti ovu inicijativu imat će pravo zemlju držati u svome vlasništvu kroz sljedećih 20 godina što bi više značilo da je ta zemlja iznajmljena, a ne darovana. Prema podacima Coldirette, udruženja talijanskih poljoprivrednih tvrtki, država posjeduje oko 1,2 milijuna hektara poljoprivrednoga zemljišta vrijednoga oko deset milijardi eura.

Nedavna istraživanja su pokazala kako Italija ima najnižu stopu nataliteta u Europi. Od 2008. godine, kada je stopa dosegnula vrhunac od 9,8 rođenih na tisuću stanovnika, svake se godine bilježi pad. Stopa nataliteta je u 2017. godini iznosila 7,6 rođenih na tisuću stanovnika. Tako je te godine registrirano samo oko 464 tisuća novih beba koje bi u narednih nekoliko godina mogle napustiti zemlju, te će tako ostati pretežno starije stanovništvo.

Ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaio je istaknuo: „Kažu da Talijani imaju malo djece i da je po tom pitanju potrebno nešto poduzeti. Stoga Ministarstvo želi dati svoj doprinos, osobito u korist ruralnih područja gdje obitelji još uvijek žive s djecom.” Ovaj doprinos pod nazivom Zemlja za djecu trenutno se nudi samo bračnim parovima koji su državljani Italije. Svaki stranac koji želi sudjelovati u inicijativi, trebao bi ovdje živjeti najmanje deset godina.

Vrijeme će pokazati koliko će ponuda biti prihvaćena i uspješna, ali lokalna uprava također ističe da se moraju riješiti i brojna druga pitanja kao što su nezaposlenost, nedostatak državnih naknada ili briga o roditeljima koji su zaposleni, kako bi se Talijani odlučili na širenje svojih obitelji.