Početna stranica » Neposno evanđelje

Neposno evanđelje

499 pregleda

Isus naviješta evanđelje Božje, blizinu kraljevstva Božjega, Božju blizinu grešnicima. Evanđelje ih oslobađa grijeha ukoliko mu povjeruju

Čini se da smo premalo narod Božje riječi, Svetoga pisma, evanđelja. Papina postsinodalna pobudnica Verbum Domini, nije nas ni pobudila, ni probudila. Kao Crk­va ne njegujemo i uglavnom zanemarujemo biblijski pastoral. Što se onda za nas bitno dogodilo na II. vatikanskom saboru? Jedino što nam od tada uspijeva je biblijski „nominalizam”. Mi još nemamo ni svoj prijevod Svetoga pisma!?

Ne znam zaskoči li vas od vremena do vremena neki svetopisamski tekst. Naime on je živ, on je živa Božja riječ. On je bogomnadahnut i Boga nadahnjuje. Zato bismo ga svakodnevice trebali doticati, pomilovati pa i poljubiti. On nije mrtvo slovo na papiru! On nije samo tekst, on nije samo knjiga. On je uknjižena Riječ. Riječ je Isus. Upravo zato nas može zaskočiti. Posljednjih par godina me fascinira Mk 2,15: „I događa se, da on leži za stolom u njegovoj kući, mnogi carinici i grešnici ležahu za stolom s Isusom i njegovim učenicima. Bijahu uistinu mnogi i slijeđahu ga”. Isus leži za stolom u kući carinika Levija. U kući javnog grešnika, suradnika okupatora. Bilo je to često, i ne samo da je riječ o Leviju koji je domaćin, nego ležahu za stolom i mnogi carinici i grešnici. Ležahu s Isusom i njegovim učenicima. Po prvi puta s Isusom nalazimo i njegove učenike. I to za stolom, u grešničkoj kući. Isus za kojega početak evanđelja kaže da je Krist, Sin Božji, leži za stolom s carinicima, grešnicima i svojim učenicima. Levija je pozvao: „Slijedi me!”, i on pođe za njim. Znači da je ostavio svoju carinarnicu, svoj posao i način zarađivanja, način života. I za ostale carinike i grešnike evanđelist kaže da su išli za Isusom. Oni su postali njegovi učenici. Prigovor na takvo zajedništvo dolazi od pismoznanaca farizejske sljedbe. Prigovor je indirektan, upućen njegovim učenicima, zašto Isus jede s grešnicima i carinicima. Isus odgovara. Došao je zvati grešnike, i u njegovom odgovoru odzvanja poziv upućen Leviju na nasljedovanje. Carinici i grešnici se odazivaju, slijede ga. Očit su problem pravednici. Isus ih ne zove. Očito aludira na pismoznance. Oni žele ostvariti pravednost znanjem Pisma i predaje (usp. Mk 7,5). Isus naviješta evanđelje Božje, blizinu kraljevstva Božjega, Božju blizinu grešnicima. Evanđelje ih oslobađa grijeha ukoliko mu povjeruju. Zato je došao (usp. Mk 2,1-12). Legao je među grešnike. I gotovo ne razabireš tko je tko, tko je grešnik, a tko Božji sin. Očito da je Bogu jako uspjelo postati čovjekom.

P.S.

Isus i njegovi učenici našli su se za stolom s carinicima i grešnicima u dan kada Ivanovi i farizejski učenici poste. A Isus i njegovi zapravo uopće ne poste. Ovi poste jer nisu prepoznali zaručnika, ni novost njegovog evanđelja.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!