Početna stranica » Naučite moliti na njemačkom!

Naučite moliti na njemačkom!

256 pregleda

Muslimani bi se trebali naviknuti učiti Kur’an na jeziku pojedinih država svijeta u molitvi. Na to poziva voditelj Centra za islamsku teologiju na Sveučilištu njemačkoga grada Münstera prof. dr. Mouhanad Khorchide u austrijskom tjednom listu “Die Furche”. Khorchide je osim svoga angažmana u islamskoj teologiji također prepoznat kao sociolog. Rođen je u Bejrutu 1971. godine, ali je kao 18-godišnjak emigrirao u austrijski Beč.

Zbog zatvaranja džamija među vjernicima vlada velika nesigurnost o tomu kako moliti, ako je do sad bio običaj da molitvu na arapskom jeziku predvodi imam ili kakav drugi predvoditelj molitve. Stoga su mjerodavni muslimanski teolozi i vjerski vođe pozivali na molitvu u obiteljima tijekom pandemije koronavirusa. Khorchide naglašava kako je to problematično, jer velika većina muslimana jedva da čita arapski Kur’an, kamo li da ga recitiraju napamet. 

Duže vremena već se očekuje da prijeđe u običaj muslimana da svoje molitve izgovaraju u narodnim jezicima, umjesto na arapskomu. Teolozi cijeloga svijeta složni su da bi to bila svojevrsna renesansa za islamski svijet.