Početna stranica » Na Šćitu održana manifestacija „5. kulturno-vjerska baština Hrvata BiH”

Na Šćitu održana manifestacija „5. kulturno-vjerska baština Hrvata BiH”

316 pregleda

„5. kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine" pod geslom „Vratimo nadu zavičaju'', održana je u subotu 17. lipnja 2023. u Rami na Šćitu, u Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog samostana

Programu je prethodila Sveta misa u 17 sati u crkvi UBD Marije na Šćitu, koju je predvodio fra Robert Jolić u zajedništvu s drugim svećenicima, sudionicima manifestacije te gostima i uzvanicima, a nakon mise upriličen je defile folklornih društava od crkve do dvorane u kojoj je nastavljen program, prenosi Rama-Prozor.info.

U programu su sudjelovali: HKUD Rama, HKUD Brotnjo (Čitluk), KUD Izvor (Usora), Vokalni sastav „Lašvanske Dive” (Nova Bila) i Etno skupina „Čuvarice”.

Prije nastupa folklornih skupina pozdravnu i zahvalnu riječ uputili su predstavnici organizatora: gvardijan fra Andrija Jozić, Mijo Marić – ravnatelj Hrvatske matice iseljenika te Nevenko Herceg – predsjednik Vlade HNŽ i pokrovitelj ove manifestacije. Po završetku programa upriličena je i večera za sve sudionike.

Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj i šire. Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja. Program je do sada održan u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Sarajevu.

Organizatori manifestacije na Šćitu su Hrvatska matica iseljenika, HKUD-a „Rama“ i Franjevački samostan Rama-Šćit.