Početna stranica » Na Gospinu vrilu proslavljena Mala Gospa

Na Gospinu vrilu proslavljena Mala Gospa

442 pregleda

Na Gospinu vrilu je, prigodom 100. obljetnice od izgradnje kapelice, 8. rujna tradicionalno proslavljen blagdan Male Gospe

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa – u petak 8. rujna 2023. tradicionalno je i na poseban način proslavljen u središnjoj Bosni u tamošnjoj župi Ovčarevo, odnosno svetištu nadomak Travnika koje nosi naziv Gospino vrilo. Ovom prilikom proslavljeno je i 100 godina od izgradnje ove kapelice.

Na blagdanskoj misi na otvorenom okupilo se mnoštvo vjernika iz Lašvanske doline i drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Misu je, uz koncelebraciju brojnih svećenika, predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Fra Zdravko je u svojoj propovijedi naglasio važnost Marijine prisutnosti u kršćanskom životu: „Jedino mjerilo u odnosu spram drugog čovjeka, po Božjem receptu i Marijinu primjeru jest Ljubav i naš poziv je ići za Isusom i biti spremni na tom putu prihvatiti i nositi križ koji nam život donese.”

Vjernici su se za proslavu blagdana Male Gospe pripremali misama trodnevnicama koje su predvodili fra Emanuel Josić, fra Davor Petrović i fra Drago Pranješ.

(Župa Ovčarevo)