Početna stranica » Mons. Vukšić novi koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije

Mons. Vukšić novi koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije

154 pregleda

Prilikom obilježavanja imendana vrhbosanskoga nadbiskupa Vinka kardinala Puljića u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto obznanio je vijest kako je novim nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, po odluci pape Franje, imenovan dosadašnji vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić. Informacija je potvrđena i objavom Tiskovnoga ureda Svete Stolice 22. siječnja.

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Po završetku filozofsko-teološkoga studij u Sarajevu i odsluženoga vojnog roka bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u svojoj rodnoj župi 29. lipnja 1980. godine. Službovao je kao župni vikar u katedrali u Mostaru (1980. – 1982.). Kao stipendist Kongregacije za nauk vjere (Propaganda Fide) postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu te iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana. Potom je bio tajnik biskupije i biskupa mons. Pavla Žanića. Potom je nastavio postdiplomski studij na Papinskom orijentalnom institutu gdje je 1991. godine doktorirao tezom Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.

Po povratku u matičnu biskupiju bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (1991. – 1994.), predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992. – 1997.), vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (1993. – 1998.), sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993. – 2009.), ravnatelj Katoličke tiskovne agencije BKBiH (1998. – 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Papa Benedikt XVI. osnovao je 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na KBF-u u Sarajevu dr. Tomu Vukšića za prvoga biskupa vojnog ordinarijata. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Od mnoštva publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve i suvremenih pitanja ističemo njegovo autorstvo članaka u godišnjaku Kalendar sv. Ante i u reviji Svjetlo riječi.

Podsjećamo, koadjutor neke biskupije ili nadbiskupije ima pravo preuzimanja nad/biskupske časti one mjesne Crkve u koju je imenovan, za razliku od pomoćnoga biskupa neke krajevne Crkve. To znači da će po prestanku mandata Vinka kardinala Puljića novi nadbiskup Crkve vrhbosanske biti upravo mons. Tomo Vukšić, ukoliko se okolnosti značajno ne izmijene. Svoju će službu vrhbosanskoga nadbiskupa Vinko kardinal Puljić Svetom Ocu na raspolaganje staviti po navršavanju 75 godina života, odnosno službeno 8. rujna ove godine.