Početna stranica » Pelin – lat. Artemisia

Pelin – lat. Artemisia

286 pregleda

Narodni nazivi: absint, vermut, akšenac, bijeli pelin, gorčika, gorski akšenac, obsijenac, oksjenac, osinać, pelen, pelimč, pelinek, pravi pelin, turski neven, vrtni pelin, žuhki pelin

Zeljasta trajnica s vrlo razgranatom stabljikom, visokom do jedan metar. Cijela biljka ima snažan, karakterističan miris. Listovi su 2 – 3 puta perasto razdijeljeni, prekriveni, kao i stabljika, gustim srebrnastim dlakama. Cvate od lipnja do rujna, a cvjetovi su sitni, žuti, u brojnim malim glavicama metličasto raspoređenima na vrhu stabljike. Pravi pelin široko je rasprostranjena biljka, a zbog njegove ljekovitosti uzgaja se širom svijeta. Kao samonikla i vrlo obična biljka raste diljem Europe pa tako i kod nas. Voli suha staništa, a najčešće ga nalazimo uz poljske putove, po živicama, suhim travnjacima, poljskim međama, starim zidovima i slično.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su listovi, koji se beru prije cvatnje, i vršni dijelovi stabljike s cvjetovima, koji se beru u vrijeme cvat­nje. Ako se može birati, prednost dajem pelinu skupljenom u prirodi pred onim iz uzgoja. Pravi i divlji pelin vrlo su sličnih ljekovitih svojstava, a u narodu imaju mnoge zajedničke nazive. Dosta su i slične obje biljke pa njihova eventualna zamjena nije opasna. Međutim, kad se spominje pelin misli se na pravi, ako se posebno ne naglasi drukčije. Sadrži eterično ulje, koje je sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga sadrži gorki glikozid absintin i gorke tvari artemisin, absintin i anabsintin. Od organskih kiselina u pelinu se nalaze jabučna, taninska i jantarna kiselina. Sadrži i mnoge druge tvari poput parafina, koje nisu još znanstveno ispitane. U listovima se nalazi još zelenoplavo eterično ulje tujon, zatim terpen, a među njima tanaceton i soli kalija i mangana.

Iako se pelin ponajprije navodi kao lijek za želudac i žučne tegobe, postoji cijeli niz bolesti koje se liječe pelinom: rabi se kod svih želučanih bolesti, slabe probave, previše kiseline u želucu, potiče apetit, otklanja sve probavne smetnje, teški zadah iz usta i nadi­manje, jača želudac, jetru, pluća i srce, poboljšava rad bubrega; liječi jetru, žuticu, virusnu žuticu i oporavlja tijelo poslije tih bolesti, a pre­poručuje se i ljudima bez žučne vrećice; učinkovito djeluje kod bolesti bubrega i vodene bolesti, reume i gihta, bijeloga pranja kod žena, nervne iscrpljenosti i neuroze, slaboga spavanja i glavobolje uzrokovane neurozom. Pelin liječi unutrašnja trovanja, čak i trovanja otrovnim plodovima i olovom, liječi kožne bolesti, ubode insekata i komaraca, a preporučuje se i za istjerivanje crijevnih parazita kod djece.

Čaj od pelina: Pet velikih žlica sitno isjeckanoga i istučenoga svježega ili suhoga lišća pelina prelije se s litrom vrele vode, ostavi 5 – 10 minuta, procijedi te stavi u termos-bocu. Svaka dva sata uzima se po jedna velika žlica čaja. Taj je čaj ljekovit protiv navedenih bolesti. Ako je menstruacija neredovita ili je nema, treba redovito piti po jednu šalicu pelinova čaja.

Kod teških trovanja olovom, divljim biljkama, a naročito njihovim plodovima te u slučaju glista u tijelu, pije se ovaj čaj, a istodobno se stavljaju i oblozi na želudac, tabane, čelo ili, po potrebi, na neko drugo mjesto. Čaj je vrlo gorak pa, ako se ne možemo naviknuti na njega, kao zamjenu preporučujem jedan od sljedećih pripravaka.

Čajna mješavina (pelin, kamilica i metvica): Uzmu se jednaki dijelovi kamilice, metvice i pravoga pelina pa se u šalicu vrele vode stave dvije male žlice mješavine, ostavi pet minuta poklopljeno, procijedi te pije toplo i na gutljaje. Pije se ujutro i navečer, poslije jela, po jednu šalicu vrlo toploga čaja. Čaj je posebno djelotvoran kod želučanih i crijevnih problema. 

Bobice borovice sa pelinom: U slučaju vodene bolesti, kad se skuplja u tijelu voda te otiču noge, vrlo je djelotvoran ovaj čaj: u šalicu vrele vode stavi se jedna mala žlica zgnječenih bobica borovice i jedna mala žlica pelina, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi te pije toplo i na gutljaje. 

Ispiranje očiju čajem od pelina: Kod problema s očima, nakupinama truni te nečistoća u kutovima i slično, vrlo je djelotvorno oprati oči ovim čajem nekoliko puta dnevno.

Kupelj od pelina: 200 g svježega ili suhoga pelina samljevenoga u prah stavi se u tri litre hladne vode i ostavi preko noći, a ujutro podgrije i izlije u kadu s pripremljenom vodom. U kadi se ostaje 20 minuta, potom, ne brišući se, odleži u krevetu 1 – 2 sata, dobro pokriveni radi boljega znojenja.

Bijelo vino, rakija i pelin: Četiri velike žlice nasjeckanoga i istučenoga pelinova lišća prelije se s dva dl rakije i ostavi 24 sata, zatim se dolije 1 l bijeloga vina i ponovno se ostavi 48 sati na toplom mjestu, a potom procijedi i ulije u bocu. To je lijek za sve navedene bolesti, a uzima se pet puta po jednu veliku žlicu dnevno.

Crno vino i pelin: 20 g pelina stavi se u 1 l kvalitetnoga crnoga vina, ostavi 2 – 4 dana, ovisno o tome koliko želimo da bude gorko, procijedi i ostavi nekoliko tjedana na tamnom i hladnom mjestu. Kod pokvarenoga želudca i slabosti vino se uzima na gutljaje.

  Pivo i pelin: U 1/2 l piva stavi se jedna velika žlica pelina, ostavi preko noći, ujutro malo ugrije i procijedi. Ujutro se popije 1/4 l, a druga polovica se popije tijekom dana. Pije se tri dana, dva dana pauzira pa se kura ponovi još tri dana. Ovu bi kuru odrasle osobe trebale provesti svako proljeće i jesen jer se tako unutrašnji organi očiste od svih parazita. 

Tinktura od pelina: Boca se napuni sitno nasjeckanim svježim pelinom i prelije rakijom, ostavi šest dana na suncu ili na toplom mjestu i potom procijedi. Kao lijek za navedene bolesti pije se triput dnevno po dvije velike žlice. Ako se pokvari želudac mesom, treba popiti jednu čašu odstajale vode s jednom malom žlicom tinkture pelina.

Pelin protiv uboda insekata: Nakon uboda insekta odmah treba ukloniti žalac te, ako je moguće, uzeti svježi pelinov list, zgnječiti ga i njime dobro natrljati ubodeno mjesto. 

Oblozi od pelina: 200 g pelina stavi se u dvije litre vode i kuha duže vrijeme da se količina smanji na jednu litru. Od toga se uvarka prave oblozi, a njime se i maže oboljela koža. Oblog se stavlja oko glave kao lijek protiv nesanice i glavobolje izazvane neurozom, a istodobno se pod glavu stavlja jastuk od svježega pelina.

Pozor! Trudnice i dojilje ne smiju uzimati pelin i njegove pripravke u bilo kojem obliku.