Početna stranica » Mons. Gallagher se susreo s vjerskim poglavarima u BiH

Mons. Gallagher se susreo s vjerskim poglavarima u BiH

164 pregleda

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher, 19. ožujka, u prostorijama Apostolske nuncijature u Sarajevu susreo se s vjerskim poglavarima Crkava i drugih religija u BiH.

Osim vrhbosanskog nadbiskupa metropolite i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića na susretu su sudjelovali: mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, direktor Uprave za vanjske poslova Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić, predsjednik Hebrejske zajednice u BiH Jakob Finci te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, mons. Janusz Stanisław Błachowiak i protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Na početku susreta, nadbiskup Gallagher je izrazio posebnu zahvalnost što se povodom njegova posjeta Bosni i Hercegovini organizirao susret s vjerskim poglavarima, te zahvalio nadbiskupu Tomi Vukšiću za srdačnu dobrodošlicu i prenio pozdrave pape Franje svim prisutnima.

„Govoreći o Balkanu ponekad se može čuti izraz ‘europska bačva baruta’ ili ono ‘Balkan proizvede više povijesti nego što može probaviti’ (Winston Churchill). Ipak ova regija, posebno Bosna i Hercegovina, tijekom stoljeća vidjela je izvanredne primjere mirnog suživota ljudi različitih nacionalnosti, kultura i religija. Povijest ove zemlje pokazala je kako je moguće stvoriti društvo u kojem razlike zapravo nisu teret, već bogatstvo. S druge strane, nažalost, pokazalo se i koliko je malo potrebno da se uništi društvo ovakvog tipa, čemu smo svi bili svjedoci ’90-ih godina.” – rekao je mons. Gallagher. Na kraju govora zahvalio je vjerskim poglavarima na svemu što su kao čuvari mira učinili za Bosnu i Hercegovinu te izrazio nadu da će dijalog među vjerskim zajednicama u ovoj zemlji obnoviti i održati postojeće mostove.

Tijekom susreta bilo je riječi o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu te o radu Međureligijskog vijeća BiH. Nadbiskup Vukšić je uveo u razgovor i predstavio poglavare i predstavnike vjerskih zajednica. Potom je svatko od njih ukratko progovorio o stanju u svojoj Crkvi odnosno vjerskoj zajednici kao i ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, prenosi KTA BK BiH.

Podsjećamo kako je nadbiskup Gallagher u našu državu stigao u četvrtak, 17. ožujka. Osim s vjerskim poglavarima, u prvim danima susreo se s političkim vođama državnih i entitetskih vlasti te visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom. Prigodom svoga posjeta predslavio je misna slavlja u katedralama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Posjet Bosni i Hercegovini je završio u Međugorju, u nedjelju 20. ožujka, gdje se susreo s mons. Aldom Cavalliem, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.