Početna stranica » Molimo krunicu, zavolimo krunicu!

Molimo krunicu, zavolimo krunicu!

172 pregleda

Molitve i naše pobožnosti nam toliko puno govore da se i jako pobožni ljudi koji žive puno godina do kraja života imaju nečemu novom zadiviti i nešto novo o Bogu otkriti. A zašto nam sve odjednom nije otkriveno i zašto se moramo jako truditi kako bismo nešto saznali o Bogu?

Puno nam i jest otkriveno ako gledamo ovaj divni, od Boga stvoreni svijet. Mi ljudi, koliko god pametni bili, kada izumimo nešto, uvijek postoji nedostatak dok ni u jednom Božjem stvorenju nema nedostataka.

Voda je divna i čista i jedino ona može oprati do kraja sve što se zaprlja. Cvijeće je tako raznovrsno, lijepo i mirisno. Voće… Čovjek može biti toliko dobar da kroz njega možemo osjetiti koliko samo Bog mora biti dobar kada je stvorio tako divnoga čovjeka.

Mi trebamo i možemo svaki dan sve više otvarati oči i gledati. Molitva nam pomaže na tom putu.

Sve nam je Isus otkrio. Otkrio nam je kako biti čovjek.

Kako? Npr. kada su pred njega doveli ženu koju su htjeli kamenovati, Isus je pokazao kako se ponašati. Koliko nas Bog voli otkrio nam je u priči o izgubljenoj ovci, gdje govori kako ju je pastir tražio i kada ju je našao, uzeo ju je na svoja remena. Tako i nas Bog traži kada se izgubimo u grijehu…

Odgovore na pitanja o Bogu saznajemo na vjeronauku, prateći pažljivo svetu misu, ali i dok sami molimo.

Dok molimo, razmišljajmo malo što izgovaramo. Razmišljajmo barem o jednoj rečenici iz molitve koju molimo. Kada molimo Zdravo Marijo, zamislimo se nekada samo na jednoj rečenici minutu ili dvije da vidimo možemo li možda nešto od te molitve i razumjeti. Ako ne možemo, usudimo se pitati nekoga tko zna: svećenika, vjeroučitelja, časnu sestru…

U krunici govorimo molitve koje svi odavno znamo: Vjerovanje, zatim Očenaš, deset puta Zdravo Marijo i Slava Ocu… Tko je molio krunicu zna kako je ona pravi odmor za našu dušu. Nije dosadno toliko puta moliti Zdravo Marijo, zar ne?

Kada dođemo u neko Gospino svetište, na hodočašće ili navratimo do Gospine kapele u našemu selu ili gradu, zaustavimo se da se odmorimo. Jer dok molimo Zdravo Marijo, ne samo da tražimo nešto od Gospe da nas zagovara, nego i odmaramo.

Ako molimo deset puta Zdravo Marijo, možemo se odmarati ponavljajući ove riječi i moliti Isusovu majku za zagovor u našim potrebama. Ako dodamo zaziv za svaku deseticu, mi kroz tu deseticu imamo priliku razmišljati, razmatrati jedan dio Isusova života. Razmišljajući o događajima iz Isusova života i mi se učimo živjeti kao kršćani.

Kada molimo radosna otajstva krunice, u prvoj desetici kažemo Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela i razmišljamo kolika je morala biti ukazana čast jednoj ženi da rodi Božjega Sina. A onda je otišla svojoj rodici Elizabeti da ispriča što joj se dogodilo. Pa u trećoj desetici molimo Koga si, Djevice, rodila

Nekada se u našim obiteljima obvezno molilo ujutro i navečer; Anđeo Gospodnji, pa preporuke… Sada se taj običaj dosta izgubio. U mjesecu svibnju koji je i Gospin mjesec mogli bismo pokušati opet moliti skupa, barem jednu deseticu krunice.

Preporučujem vam jednu malu aktivnost kako bi djeci molitva krunice postala malo očitija. Zašto ne pokušati sa svojom djecom moliti i u današnje vrijeme?
Vjerujem da svi kod kuće imate Gospin kip ili sliku. Mogli bismo mu u svibnju naći lijepo mjesto u stanu.

Predlažem ovu aktivnost, igru i molitvu s vašom djecom, pogotovo ako su u predškolskoj i u ranoj školskoj dobi.

Napravite deset cvjetića, koliko je u desetici Zdravo Marija. Možete napraviti na način koji želite i od materijala koji imate. Ideju nađite na internetu ili uzmite ovu. Ili, najbolje, uberite svježe cvijeće.
A onda dok molite, stavite cvjetiće npr. na stol i za svaku Zdravo Mariju neka dijete odnese i stavi cvjetić ispred kipa ili slike.
Ako im dopustite, mala djeca vole razumijevati svijet oko sebe kroz igru. Zato, ako imate malu djecu, potrudite se i izmolite na ovaj način barem jednom jednu deseticu krunice u mjesecu svibnju. Bit će im to lijep doživljaj te draža i bliža molitva krunice.
A oni koji rade s djecom pri župi, mogu s malo većom djecom napraviti još nešto u svibnju: od pet kartonskih kutija napraviti pet kućica koje će prikazati otajstva radosne krunice. Ispred svake kućice stavite deset cvjetića koji će predstavljati molitve Zdravo Marijo. Na taj način djeca mogu početi razumijevati što se to govori u krunici.

Naučimo i molimo sa svojom djecom ovu lijepu molitvu Blaženoj Djevici Mariji:

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.

Ne odbij nam molbe u potrebama našim,

nego nas od svih pogibelji uvijek oslobodi,

Djevice slavna i blagoslovljena,

Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša!

Sa svojim nas Sinom pomiri,

svojemu nas Sinu preporuči,

svojemu nas Sinu izruči. Amen.