Početna stranica » Miholjdan u župi Vareš

Miholjdan u župi Vareš

166 pregleda

U subotu, 29. rujna, na blagdan sv. Mihovila arkanđela, župa Vareš svečano je proslavila svoj patron.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Danijel Nikolić, odgojitelj sjemeništaraca na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu uz koncelebraciju još nekoliko svećenika iz susjednih župa. Prigodnu propovijed uputio je fra Kristijan Montina, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji uskoro preuzima pastoralnu skrb  za Hrvatsku katoličku misiju Wiesbaden u Njemačkoj.

Prije početka misnoga slavlja sve prisutne je pozdravio župnik fra Mirko Majdandžić izrazivši radost zbog ovoga dana zajedništva cijele vareške župe.

Na početku svoje homilije, fra Kristijan je podsjetio na značenje današnjega blagdana i moćnu zaštitu trojice arkanđela – Mihaela, Gabrijela i Rafaela. „Bezbroj puta smo se našli u opasnostima za koje smo mislili da nemaju izlaza, a onda se odjednom dogodi čudo. Vjerujem da ste i vi ovdje u župi Vareš kroz povijest mogli osjetiti upravo to Božje djelovanje preko moćne zaštite sv. Mihaela arkanđela“, rekao je propovjednik.

Podsjetio je potom i na ratne godine kada je, zajedno s predvoditeljem svete Mise, fra Danijelom i župnikom vareške župe fra Mirkom, bio na sarajevskoj Dobrinji. „Svakodnevno su se čule granate, nije bilo vode i hrane, a onda se dogodi čudo. Svećenici prolaze kroz sve barikade i slavi se sveta Misa. Slavila se u atomskom skloništu i raznim drugim lokacijama, ali nikada nitko nije pogođen ili ranjen za vrijeme svete Mise. I taj osjećaj zajedništva i slave Boga nemoguće je opisati. Bog nam je slao naše anđele čuvare“, prisjetio se propovjednik. Na kraju svoga poticajnog obraćanja uputio je poruku ohrabrenja svim Varešanima, kako onima koji su žitelji Vareša tako i onima diljem svijeta: „Nemojte se bojati nikoga i ničega jer ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Zato želim da nas danas sve, po moćnom zagovoru sv. Mihovila, Bog blagoslovi i da nam zdravlje, mir i zajedništvo“, zaključio je fra Kristijan.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme Mise predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Ružice Marijić. Po završetku svečanoga euharistijskoga slavlja druženje je nastavljeno u župnom dvorištu uz čašu razgovora. Poseban pečat ovome danu dali su vjernici odjeveni u narodne nošnje ovih krajeva te tamburaški sastav iz Strošinaca kod Vrbanje u Hrvatskoj.

Slavlju patrona prethodio je desetodnevni tradicionalni koncert klasične glazbe „WaClaf“ te mise trodnevnice.