Početna stranica » Ljetni odmor

Ljetni odmor

519 pregleda

Stigao je školski raspust, a s njime i godišnji odmori. Obiteljski odmori su prijeko potrebni jer čine djecu i roditelje sretnijima, stvaraju se lijepe uspomene i učvršćuju se obiteljske veze još dugo vremena nakon što odmor završi

Odlazak iz doma i put prema drukčijem okružju nije samo zabava za djecu već ih može obogatiti novim saznanjima s obzirom na to da im omogućuje istraživanje novih mjesta. „To ‘obogaćeno’ okružje omogućuje nova iskustva koja su jako važna za socijalnu, fizičku, kognitivnu i osjetilnu interakciju”, objašnjava dr. Margot Sunderland, dječja psihoterapeutkinja.

Osim toga, igra na plaži, planinarenje ili kampiranje aktiviraju mozak, smanjuju stres i aktiviraju osjećaje pune topline, kao i optimizam. Ne trebate otići na daleko putovanje kako biste uživali u prednostima obiteljskoga odmora. Bilo da planirate brzinski izlet na jezero ili nekoliko dana na moru – rezultati su isti: sretnija i povezanija obitelj – a to su neprocjenjive vrijednosti. Odmori su obitelji pružili sretne uspomene koje će zauvijek ostati u njihovu sjećanju.

Sada ćemo se upoznati s pjesmicom Maestral. Jesi li znao/znala da je maestral naziv za vjetar koji puše na moru?

Maestral (I. Stamać, M. Milanković)

Na pučini plavog mora
njihao se val,
kao neki tromi medo
što ide na bal.

Putujući nešto mumlja,
udara o žal,
to se s njime igra, šali
vjetar maestral.

Zraka sunca nebo zlati,
prošao je dan,
na počinak vjetar ode,
uhvati ga san.

Na leđima mirnog mora,
zaspao je val,
budit će ga opet sutra
vjetar maestral.

Nekoliko zanimljivosti o vjetru maestralu

Maestral je stalni vlažni ljetni vjetar umjerene jačine. Prati lijepo vrijeme i ublažuje ljetnu sparinu. Ljeti najčešće počinje puhati između 8 i 9 sati, najjače oko 14 sati, a prestaje oko 18 sati ili najkasnije pri zalazu Sunca. Povoljan je za jedrenje. Javlja se uglavnom ljeti, puše samo uz obalu, rijetko dopire dalje prema unutrašnjosti i strogo je prizemni vjetar (do 300 metara visine).

Zadatci za najmlađe

Pripremi list bloka, vodene boje ili tempere i kist. List papira oboji u plavo, naslikaj svoje more i ostavi neka se osuši. Zatim u moru naslikaj šarene ribice. Možeš to učiniti pomoću kista, ali i rukom ili jednostavno olovkom i flomasterima. Ako radiš rukom, odaberi boju za ribicu, oboji svoju ruku i zatim je otisni na već ranije obojeni list, kistom dodaj oči ribici i kada se list dobro osuši, dobit ćeš lijepu sliku. Pogledaj kako bi to trebalo izgledati. Dok izrađuješ svoj rad možeš lagano pjevušiti pjesmicu Maestral, jer možda se ove godine sretnete na moru ti i maestral. Lijepo se zabavi i odmori!

Ključne riječi: kreativnostljetoMaestralodmor