Početna stranica » Krizma u ratnom vihoru

Krizma u ratnom vihoru

113 pregleda

Ova obljetnica sa sobom nosi i važnu poruku u današnje vrijeme kada mladi ljudi i cijele obitelji masovno odlaze prema Zapadu napuštajući tako svoju djedovinu i ognjišta.

Prije točno 25 godina, 3. srpnja ratne 1994. godine u župi Čajdraš kod Zenice, nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić podijelio je sakrament svete Krizme koji je primilo 346 krizmanika iz pet župa zeničkoga kraja. Htio ne htio, čovjek lako pamti zlo, pa je uvijek dobro i inspirativno prisjetiti se svijetlih trenutaka i ružnih vremena koji nas podsjete kako se čak i u vihoru ratnih stradanja, kada su mnogi ostajali bez svojih života, domova i najbližih, mogu realizirati dobri i plemeniti projekti uz Božju pomoć i pomoć isto tako dobrih i plemenitih ljudi. Čovjek je jedino čovjek kada čini dobro bez obzira na vremena i okolnosti i baš usprkos njima.

Ovaj datum ostat će po lijepome zapamćen u srcima mnogih Zeničana, ne samo krizmanicima i njihovoj rodbini, nego svima onima koji su bili uključeni u organizaciju proslave sakramenta Krizme. Njihovim zauzimanjem i radom vrlo brzo je bio završen vanjski oltar, betoniran pristupni put, izgrađena kapija te saniran i betoniran most. Kakve li samo simbolike i u samome mostu! Dok su ih drugi rušili, mi smo ih počeli graditi i povezivati ljude. Tadašnji čajdraški župnik vlč. Božo Markotić često mi je znao reći: „Dragi Željo, tko će to platiti? Znaš da nemam novce niti da nahranim župljane.” Međutim, u svakom (…) 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]