Početna stranica » Kristov pustinjski park

Kristov pustinjski park

189 pregleda

U dolini Yucca u američkoj Kaliforniji postoji neobičan park ukupne površine oko 14 duluma. Riječ je o parku prepunom betonskih kipova Krista i likova iz njegova života, obojenih u bijelu. Neobično je kako ovi sablasni kipovi još i danas privlače velik broj turista.

Prvu zamisao da se ovakav park osnuje imao je protestantski svećenik Eddie Garver, koji je onamo došao s obitelji kako bi evangelizirao ovaj kraj. Vlč. Garver upoznao je jednom prilikom bivšeg inženjera zrakoplovstva Antonea Martina koji je pak imao san da nad Grand Canyonom bdije kip Isusa Krista kao znak mira svemu svijetu. Gradio je tako kipove od armiranoga betona, želeći tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća nadahnuti svijet na globalni mir.

Među kipovima koji su se našli u parku Desert Christ Park stoji dvanaest apostola, Marta, Marija, mnoštvo anđela i betonski kip Isusa Krista visine pet metara, težak tri tone. Podsjeća na kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru.

Između 1988. i 1996. godine ovaj je park bio zapostavljen. Naime, Američka unija za civilne slobode optužila je lokalnu vlast okruga San Bernardino zbog nepoštivanja zakona o razdvajanju Crkve i države. Potom je jedna neprofitna organizacija preuzela vodstvo u ovom parku, obnovila ga i otvorila za posjetitelje.

Unatoč iznimno dobrim vremenskim uvjetima, dijelovi kipova počinju otpadati te kipovi izgledaju još sablasnije. Ipak, iako kipovi nemaju umjetničku vrijednost, velik broj posjetitelja godišnje posjeti ovaj kršćanski tematski park u kalifornijskoj pustinji.