Početna stranica » Klasični vrtovi Suzhoua

Klasični vrtovi Suzhoua

157 pregleda

Na dalekom istoku, u regiji Suzhou u Kini postoji neobična skupina klasičnih vrtova, građenih i uređivanih u periodu od oko tisuću godina. Klasični vrtovi Suzhoua danas su pribrojeni UNESCO-ovu popisu Svjetske kulturne baštine.

Regija Suzhou pripada provinciji Jiangsu, a graniči sa svjetski poznatim Šangajem. Velik broj tih vrtova izgradili su kineski učitelji, stvarajući standard po pitanju brojnih ključnih elemenata jednoga klasičnog kineskog vrta. Glavni su elementi pritom imitiranje prirodnih prikaza stijena, bregova i rijeka, s namjenskim paviljonima i pagodama.

Estetika i stilska posebnost Klasičnih vrtova Suzhoua može se prepoznati i u drugim klasičnim vrtovima u cijeloj Kini, primjerice u nekim carskim vrtovima. Kako stoji u izvještaju UNESCO-a, Klasični vrtovi Suzhoua predstavljaju razvoj kineskoga uređenja vrtova kroz više od dvije tisuće godina te su najprofinjenija vrsta vrtne arhitekture.

U skupinu ovih vrtova ubraja se približno 200 privatnih vrtova iz povijesti, od kojih je 69 očuvanih u regiji Suzhou. Svi su oni proglašeni spomenicima nacionalne baštine. UNESCO je 1997. i 2000. godine osam takvih vrtova pribrojio popisu Svjetske kulturne baštine.