Početna stranica » Karizma – Razlikovanje duhova

Karizma – Razlikovanje duhova

223 pregleda

Biblija nas poučava kako prepoznati i razlikovati duhove, kako prepoznati i razlučiti pravo i krivo proroštvo. Naime, pravi prorok razlikuje se od lažnoga ili krivovjernoga proroka po svojim djelima i ponašanju, po svome stavu prema Isusovu božanstvu i po svojim izjavama i tvrdnjama.

U karizme otkrivenja ili spoznaje spada i karizma razlikovanje duhova. Ovaj karizmatski dar pomaže nam da prepoznamo odakle izvire neka duhovna pojava, iskustvo ili riječ, odnosno da utvrdimo odakle potječe neki duh: od Boga (usp. Dj 10,30-35), od đavla (usp. Dj 16,16-18), od ljudi (Dj 8,18-23) ili od svijeta. Razlučivanje duhova nije ljudska sposobnost čitanja tuđih misli ili pronalaženja tuđih pogrešaka. To je izvanredni dar Duha Svetoga. Dobivamo ga molitvom i razmatranjem Riječi Božje radi duhovne izgradnje Crkve. Preko ovoga dara Duh Sveti otkriva i pokazuje našemu duhu odakle je i kakav je nečiji duhovni dar. Daje nam sposobnost da prepoznamo područje i vladavinu zlih duhova i njihove aktivnosti. Dobivamo uvid u planove i namjere demonskih sila koje nas žele zavesti i nauditi nam. Ovaj dar je jako važan za naš duhovni rast jer nam pomaže prepoznati i izbjeći zamke Zloga. Zahvaljujući ovoj karizmi stječemo kršćansku zrelost i iskustvo: A za zrele je tvrda hrana, za one koji imaju iskustvom izvježbana čula za rasuđivanje dobra i zla (Heb 5,14).

Biblija nas poučava kako prepoznati i razlikovati duhove, kako prepoznati i razlučiti pravo i krivo proroštvo. Naime, pravi prorok razlikuje se od lažnoga ili krivovjernoga proroka po svojim djelima i ponašanju, po svome stavu prema Isusovu božanstvu i po svojim izjavama i tvrdnjama. Stoga je važno provjeravati i riječi i djela onih osoba koje tvrde za sebe da imaju duhovne darove, a posebno je važno otkriti kakvi su njihovi stavovi prema Isusu. Naime, sam nas Isus poučava da lažne proroke možemo prepoznati po njihovim djelima i po njihovu ponašanju (usp. Mt 7,15-20). Čuvajmo se, dakle, lažnih proroka koji nam dolaze u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Prepoznajmo ih po njihovim plodovima, po njihovim djelima u svakodnevnom životu. Nadalje, sv. Pavao nas upozorava da se pravi prorok razlikuje od krivoga po svome stavu prema Isusu. Pravi prorok priznaje i časti Isusa kao Sina Božjega, kao Gospodina (Boga) i kao Spasitelja (usp. 1 Kor 12,3). Samo oni koji su nadahnuti Duhom Svetim mogu vjerovati i ispovjediti da je Isus Gospodin (Bog). Konačno, izjave i tvrdnje pravih proroka i učitelja uvijek su u skladu s Božjom Riječju, onako kako je tumači Učiteljstvo Crkve, a glavne biblijske istine vjere i morala sadržane su i objašnjene u Katekizmu Katoličke Crkve. Za nas je katolike obvezatno vjerovati i prihvaćati ono što stoji u KKC. Zato nam i sv. Ivan poručuje da ne vjerujemo svakom duhu, nego da provjeravamo duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet (usp. 1 Iv 4,1-4).

Razlikovanje duhova je jako važno u duhovnom životu, kako nam pokazuju mnogobrojni sveci i mistici. Tako sv. Ignacije Loyolski stavlja ovu karizmu iznad svih drugih darova i smatra da je dovoljno imati taj dar kako bismo sigurno išli i napredovali na svome duhovnom putu. U današnjem konfuznom svijetu, u kojemu vlada duh hedonizma i materijalizma, racionalizma i relativizma, važno je moliti za ovaj dar kako bismo – vođeni Duh Svetim – razlikovali dobro od zla, istinu od zablude, ljepotu od ružnoće. Kad se nađemo u nedoumici, trebamo zatražiti savjet od provjerenih osoba koje imaju karizmu razlučivanja duhova. To nam može biti jako korisno, posebno na prekretnicama našega života. A savjet sv. Pavla vrijedi za sve nas: Duha ne trnite, proroštava ne prezirite! Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite (1 Sol 5,19-22).