Ako vas doista zanima porijeko lazanja, upustite se u istraživanje. No, prije toga vam preporučujemo da pustite omiljenu glazbu, zasučete rukave i prirpemite ove slasne lazanje od mesa po recepturi s. Anice Jozić. Nećete se pokajati!
Sastojci:
• 50 dag tijesta za lazanje domaćih ili kupovnih kora
• 20 dag ribanoga sira
• 10 dag parmezana
Sastojci za crveni umak (bolonjez):
• 400 g mljevenoga telećeg mesa
• 100 g crvenoga luka
• 2 dcl ulja
• 500 g pasirane rajčice
• 2 dcl bijeloga vina
• 4 dcl vode
• 1 mala žlica soli
• 1 žlica vegete
• 1 žlica mljevene paprike
• 1 mala žlica origana
Sastojci za bijeli umak (bešamel)
• 200 g margarina
• 3 dcl vrhnja za kuhanje
• 7 dcl mlijeka
• 100 g glatkoga brašna
Sastojci za domaće tijesto:
• 1 kg glatkog brašna
• 3 jaja
• 2 dcl vode
• 1 dcl mlijeka
• 1 mala žlica soli
Priprema domaćega tijesta:
Zamijesimo tijesto od brašna, jaja, vode, mlijeka i soli. Tanko razvaljamo na 1 mm debljine i izrežemo na kvadrate 10 × 15 cm. Tako dobivene mlince prokuhamo u kipućoj vodi, izvadimo u hladnu vodu i slažemo u posudu za lazanje.
Priprema crvenog umaka (bolonjeza)
U tavi na ulju propržimo sitno isjeckani luk, dodamo mljeveno meso i vodu, miješamo da se ne stvore grudve i pustimo da kuha deset minuta. Zatim ulijemo pasiranu rajčicu i dodamo začine: sol, vegetu, mljevenu papriku, origano, bijelo vino, sve skupa miješamo dok ne prokuha. Malo ohladimo.
Priprema bijelog umaka (bešamela)
U tavi rastopimo margarin na laganoj vatri, dodamo brašno i miješamo kuhačom da dobije zlatnu boju. Prelijemo toplim mlijekom uz neprestano miješanje da ne zagori. Miješamo sve dok ne postane gusto kao puding. Sklonimo s vatre, ohladimo i umiješamo vrhnje za kuhanje.
Slaganje lazanja
Lim ili vatrostalnu zdjelu namažemo margarinom pa u nju složimo jedan sloj tijesta za lazanje, prelijemo ga bijelim umakom, zatim crvenim umakom, pospemo ribanim sirom, i tako ponovimo još dva puta. Zadnji red završavamo slojem tijesta. Tako složene lazanje zamotamo aluminijskom folijom i pečemo 30 minuta na 180 °C. Zatim skinemo foliju, pospemo sa sirom parmezanom i vratimo u toplu pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja izrežemo na kocke i podijelimo na tanjur. U slučaju da lazanje pečemo u vatrostalnoj zdjeli ne treba ih rezati nego ih poslužujemo tako kako smo ih pekli.