Početna stranica » Kao da visi u zraku

Kao da visi u zraku

51 pregleda

Santuario della Madonna della Corona izgrađena je u planini i ima dramatičan pogled niz liticu na jezero Garda.

Većina turista dolazi u Veronu, u sjevernoj Italiji, kako bi se divili svjetski poznatome balkonu koji se spominje u Shakespeareovom djelu Romeo i Julija. Međutim, rijetki posjetitelji znaju da se nedaleko od Verone nalazi jedna od najatraktivnijih crkava u Europi. Santuario della Madonna della Corona – Svetiše Marije od Krune, izgrađena je 1530. godine u stijeni brda Baldo u Gerdeneseskim Alpama. Budući da je izgrađeno u urezu litice iznad jezera Garda izgleda kao da visi u zraku.

Korijeni crkve na Baldu, kako je nazivaju mještani, seže još u 14. stoljeće kada su prirodne špiljske formacije počele privlačiti ljude, od kojih su danas mnogi sveci, a koji su željeli provesti razdoblje razmišljanja i molitve. Prva građevina je izgrađena 1530. godine, do nje se moglo doći samo malim prolazom koji visi niz liticu i u crkvu su se usudili dolaziti samo svećenici. Uskoro je jedan od lokalnih plemića odlučio izgraditi kameni kip ispred crkvenoga zdanja visine 70 cm koji još i danas stoji tu te je na njemu označeno prezime njegove plemićke obitelji.

Zadnjih 500 godina mještani pokušavaju ovu, naizgled izoliranu crkvu, učiniti pristupačnijom. Tako su najprije izgradili drveni most na dnu doline kako bi posjetitelji lakše prešli rijeku. Potom su tijekom 16. stoljeća izgradili dva velika stubišta koja su vodila do crkve čime su ih poštedjeli hodanja stjenovitom i vjetrovitom stazom.

Do 1625. godine broj hodočasnika koji je dolazio u ovaj zabačeni kutak sjeverne Italije kako bi posjetio crkvu, bivao je sve veći te su se mještani odlučili na gradnju veće crkve četiri metra iznad prvotne dok je stara ugrađena u prezbiterij nove crkve.

Crkva je ostala netaknuta tijekom dva svjetska rata koja su zadesila ovu regiju u 20. stoljeću, ali ozbiljna šteta nastala je zbog trošnoga materijala. Godine 1974. lokalni biskup Giuseppe Carraro zamolio je Guida Tisatoa da obnovi crkvu. Tisato je odlučio srušiti postojeću konstrukciju kako bi izgradio novu na čvršćim temeljima. Do 1978. biskup Carraro je novu crkvu posvetio, a 1982. godine uvrštena je na popis manjih talijanskih bazilika. Ono što se može smatrati vrhuncem 500 godišnje povijesti ovoga hodočasničkoga zdanja dogodilo se 1988. godine kada je papa, danas sveti Ivan Pavao II. vjernike u molitvi prevodio do crkve Marije od Krune gdje je tom prigodom služena i sveta Misa.