Početna stranica » Kamo ide novac iz Fontane di Trevi?

Kamo ide novac iz Fontane di Trevi?

136 pregleda

Turisti su tijekom prošle godine u fontanu di Trevi u Rimu približno 1,4 milijuna Eura u sitnim kovanicama. Taj će novac uskoro biti proslijeđen u dobrotvorne svrhe ustanovi Caritas.

Nedavno je odlučeno kako će kovanice iz fontane di Trevi u Rimu ponovno biti darovan u dobrotvorne svrhe. Objavila je to katolička dobrotvorna organizacija Caritas u utorak u Rimu. Glasnogovornik talijanskoga Caritasa objavio je za Katoličku novinsku agenciju (KNA) kako će pristanak gradske uprave Rima ostati na snazi do kraja godine. Potom će se odlučivati o tomu hoće li prihodi biti podijeljeni u više dobrotvornih ustanova. Caritas je također objavio kako su turisti prošle godine samo u ovu fontanu ubacili kovanice u vrijednosti od ukupno 1,4 milijuna Eura.

Prema starom običaju posjetitelji Rima u ovu fontanu ubacuju novčiće preko svoga ramena kako bi se ponovno vratili u Vječni grad. Novčiće, prije svega kovanice Eura, dolara i japanske valute Yen, ali i iz mnoštva drugih zemalja svijeta, odakle dolaze rimski turisti, redovito se vade iz bazena fontane. Već 20 godina cjelokupni iznos biva proslijeđen rimskomu Caritasu, koji uz pomoć ove donacije financira hranu za gladne, proviđa boravak i medicinsko zbrinjavanje svojih korisnika.

Fontana di Trevi najveća je barokna fontana grada Rima s približno 26 metara visine i oko 50 metara širine. Predstavlja jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija u Rimu. Izgrađena je od 1732. do 1762. prema nacrtu Nicole Salvija u kasnobaroknomu stilu. Godine 1735. blagoslovio ju je papa Klement XII. Od lipnja 2014. do studenog 2015. trajala je temeljita restauracija mramora od kojeg je fontana izgrađena. A u travnju 2016. godine fontana di Trevi zasjala je, u organizaciji ustanove Kirche in Not (tal. Aiuto alla chiesa che soffre, hrv. Pomoć Crkvi u nevolji), crvenom bojom u znak sjećanja i suosjećanja s progonjenim kršćanima cijeloga svijeta.