Početna stranica » Kako uzgojiti najljepši ljetni cvijet – Božur

Kako uzgojiti najljepši ljetni cvijet – Božur

187 pregleda

Božuri doživljavaju renesansu popularnosti – baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki, sa stilom uređeni interijer, savršeni je miris ljeta.

Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako bi još više uživali u raskošnom cvijeću.

Plitka sadnja
Božuri se sade od sredine rujna do ožujka, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

Puno sunca i vode
Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Također, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.

Budite strpljivi
Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja.

Presađivanje
Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja – između listopada i ožujka. Što opreznije ga okopajte oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako bi dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.

Savršeni za vazu
Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu urezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

Mravi su ustvari dobri za božure
Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu “oticati” jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cijelosti procvjetaju, mravi će nestati.

Ah, taj miris
Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. A njegov intenzitet može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.