Početna stranica » Kako priroda utječe na djecu?

Kako priroda utječe na djecu?

156 pregleda

Dati djeci vrijeme za lutanje i maštanje je puno bolje od obične dječje igre. Štoviše, nužno je ne samo za sprječavanje depresije i anksioznosti u djetinjstvu, nego i za dječje spoznavanje Boga.

Kada promatraju raspored godišnjih doba, djeca razvijaju poštovanje prema Božjoj vremenskoj računici u strpljivosti prirode i reda godišnjih doba. Priroda je protuotrov za negativne aspekte zahtjevne kulture koju smo stvorili. Anthony Esolen je rekao: „Veličina neba će ih prirodno voditi razmišljanju o beskonačnostima. Prikladno je povezati nebo s ekspanzivnošću duha, s radošću, slobodom i svetošću.“

Prirodni ciklusi, neizbježne smrti koje prate rast i život, pružaju djeci osnovu i djevičansku duhovnost koja se poučavanjem ne može prenijeti, a koja je tako jednostavna. Knjige i škola u ovom slučaju ne znače ništa. Ovdje su potrebni oratoriji koje priroda nudi. Djeca ostvaruju interakciju s prirodom na onaj način koji su odrasli već davno zaboravili, a trebali bi djecu tamo dovesti.

Jenna McDonald daje nekoliko savjeta kako to učiniti. Između ostaloga, navodi kako je iznimno važno biti nježan s djecom. Igranje vani će se ponekad činiti kao naporan posao, ali to je za njihovo dobro. Imajte to na umu. Izađite s djecom vani na čist zrak, daleko od tehnike i ekrana. Naučite ih da je molitva važna za njihov život i da će im pomoći kontrolirati životne situacije.

Djeca često vole provoditi vrijeme pred nekim uređajem jer ne znaju što učiniti sa slobodnim vremenom pa bježe od dosade, stresa, tuge i usamljenosti. Tu su slični odraslima. Inače, kada smo zdravi i sretni ne pretjerujemo s ekranima. Kada smo u miru, povezujemo se sa samim sobom, ali i s drugima. Pokažite djeci da ste tu za njih i neće težiti višesatnom buljenju u ekranske sadržaje.

I za kraj još jedan savjet. Provedite kvalitetno vrijeme s djecom na otvorenom. Prošetajte i pojedite zajedno sladoled. Večerajte zajedno. Takva mala, ali slatka druženja rezultiraju međusobnu privrženost. A onda ćete se i vi i oni „navući“ na prirodu.