Početna stranica » Kako je pad helikoptera vojnika vratio u vjeru

Kako je pad helikoptera vojnika vratio u vjeru

157 pregleda

„Držao sam se za nešto i srušili smo se na lijevu stranu, bio sam bačen u pijesak. Helikopter se i dalje kretao naprijed. Guralo me u pijesak, propeleri su se vrtjeli uokolo. Bilo je nevjerojatno glasno i pomislio sam da je to kraj. Bio je to trenutak kad sam zazvao Boga i rekao: 'Bože, molim te, ne daj mi da umrem.'” 

Kao samoprozvani ateist u ranim 20-ima, vojnik Dillon Beatson kazao je kako je o religiji govorio jedino s podsmijehom. No kad se njegov helikopter srušio tijekom misije za obuku na Bliskom istoku, počeo je vapiti Bogu.

„Smiješno je koliko je to istovremeno išlo brzo i sporo”, rekao je Beatson u intervjuu za Colma Flynna iz EWTN News.

„Držao sam se za nešto i srušili smo se na lijevu stranu, bio sam bačen u pijesak. Helikopter se i dalje kretao naprijed. Guralo me u pijesak, propeleri su se vrtjeli uokolo. Bilo je nevjerojatno glasno i pomislio sam da je to kraj. Bio je to trenutak kad sam zazvao Boga i rekao: ‘Bože, molim te, ne daj mi da umrem.’” 

Beatson, koji je u to vrijeme služio kao radio-operater u australskoj vojsci, kazao je kako je iznenađen svojim spontanim porivom da moli. „To mi je bilo zbunjujuće jer tada nisam vjerovao u Boga. Mislio sam da je On bajka. Ovo putovanje je bilo početak moje potrage za dušom.”, kazao je.

U nesreći je poginuo kolega vojnik. Beatson, koji je bio neozlijeđen, rekao je kako ga je taj trenutak naveo na dugogodišnju potragu za smislom života. „Bio sam kršten katolik i prvih par godina školovanja išao sam u katoličku osnovnu školu, ali ne bih rekao da sam uopće bio vrlo religiozan. Imao sam vrlo malo znanja o tome tko je Bog, tko je Isus.” U vrijeme kada je završio srednju školu u Australiji, i on je, poput mnogih milenijskih generacija, bio „bezreligiozan” ili osoba koja je izjavila da ne pripada nijednom vjerskom opredjeljenju. Mnoge vikende provodio opijajući se na zabavama i jedino vrijeme kada je govorio o religiji bilo je ono kada je ismijavao vjeru ljudi ili vjerske institucije.

Beatson je svoju odluku da počne ponovno ići na misu pripisao bliskom susretu sa smrću. Upisao je program Kršćanske inicijacije odraslih (RCIA). Išao je na latinsku misu i jednostavno se „zaljubio”. „Nekako se osjećam kao da mi je djetinjstvo osiromašeno jer nisam odrastao s Kristovom ljubavlju i nisam imao moralnu pouku koja je trebala biti usađena od malih nogu.” Sad kad je Beatson katolik, rekao je da vjeru smatra blagom koje želi podijeliti s drugima.

„Moj je život sada drugačiji jer više ne živim samo za sebe. Pokušavam – možda puno ne uspijevam – ali pokušavam živjeti svoj život za Krista. Pokušavam ga upoznati i voljeti više, dopustiti da njegova ljubav i njegovo svjetlo zasjaju u meni i kroz mene. I jednostavno se osjećam tako mirno.”, rekao je za EWTN.

„U današnjoj kulturi – posebno mi madići – hranimo se s puno laži o tome kakvi bi mladići trebali biti. I zaista je najbolji primjer za biti čovjek, naš Gospodin Isus. Njegova ljubav i njegova milost zaista su promijenili moj život, a mogu promijeniti i vaš život.”