Početna stranica » Jezero koje nestaje

Jezero koje nestaje

147 pregleda

Ova čarolija počinje nestajati sredinom srpnja i do zime dostiže svoju standardnu veličinu do 2 m dubine, a prostor na kojem se nalazilo oblači se u svoje drugo ruho i postaje park za planinare.

Podno planine Hochschwab u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, jezero GrÜne See (Zeleno jezero) pretvara se sredinom ljeta u park. Okruženo planinama i šumama, ovisno o godišnjem dobu mijenja svoju veličinu, a time i namjenu.

Jezero koje nastaje u proljeće i nestaje sredinom ljeta
Zeleno jezero u selu Tragöβ dobilo je ime prema smaragdno zelenoj boji kojom privlači posjetitelje. Čista i bistra voda kojom se jezero puni dolazi kao posljedica otapanja snijega i leda s okolnih planina, a temperatura od 6 do 7 Celzijevih stupnjeva također utječe na čistoću i dobru vidljivost.

Jezero počinje dostizati svoj vrhunac od dubine do 12 m tijekom proljeća kada temperature rastu, snijeg se topi, a bazen ispod planina puni se vodom. Upravo tada, u svibnju i lipnju, najljepše je i najprivlačnije posjetiteljima. Ova čarolija počinje nestajati sredinom srpnja i do zime dostiže svoju standardnu veličinu do 2 m dubine, a prostor na kojem se nalazilo oblači se u svoje drugo ruho i postaje park za planinare.

Čudnovata priroda i neobičan podvodni svijet
Budući da tijekom ostatka godine ovaj prostor nije popunjen vodom, tj. popunjen je manji dio manjom količinom maksimalne dubine do 2 m, ostatak prostora jest park. Stoga je u proljeće i početkom ljeta privlačilo brojne ronioce koji su u ovom neobičnom ronilačkom iskustvu mogli jasno vidjeti mostiće, klupice, vijugave planinarske staze i alpske biljke. Danas je ta aktivnost zabranjena radi što boljeg očuvanja jezera. Dodatna zanimljivost je da se biljni svijet navikao na ovakav “dvostruki“ život. 

Ideja za izlet 
U blizini jezera postoje restorani u kojima možete pojesti neku tradicionalnu austrijsku hranu ili riblje specijalitete. Jezero može biti i odlična ideja ako se nalazite više dana u Beču i želite pobjeći od gužve i gradske vreve. Iz Beča će vam trebati malo više od 2 sata.