Početna stranica » Hodočašće na grob fra Lovre Milanovića

Hodočašće na grob fra Lovre Milanovića

210 pregleda

U zadnju subotu mjeseca kolovoza, 27. kolovoza, održano je u župi Turić kod Gradačca tradicionalno hodočašće na grob Sluge Božjeg fra Lovre Milanovića, koje narod od davnina naziva „Fra Lovrina mlada nedjelja“.

Prošlo je 215 godina od fra Lovrine mučeničke smrti a molitveno zanimanje za njegov lik i mjesto njegova ubojstva i pokopa ne jenjava. Dapače, ove godine se na hodočašću okupilo petstotinjak vjernika iz cijele Posavine, dubravskog i tuzlanskog kraja te mnogo njih iz inozemstva. Misno slavlje predvodio je fra Mirko Filipović, a liturgijskim pjevanjem, kao i obično, ravnala je s. Jela Dubravac.

Hodočasnička molitva u Turiću ima svoj ustaljeni slijed. Najprije se na mjestu fra Lovrina ubojstva, na kojem je izgrađena kapela, okuplja vjerni puk na ispovijed i molitvu krunice. Potom se pred kapelom obavlja obred fra Lovrina preminuća, u kojem se izvješćuje što se to i kako zapravo dogodilo te 1807. godine kada je ravnatelj imanja begova Gradaščevića fra Lovru ustrijelio hicem u leđa. Nakon završne tradicionalne narodne molitve pet očenaša „na propetja“, kreće procesija do župnoga groblja u kojem se nalazi fra Lovrin grob. Na tom hodočasničkom putu župnik vlč. Ilija Matanović izgradio je postaje Križnog puta pa se pred svakom kratko zastaje i moli vrlo kratka molitva, a potom se nastavlja dalje uz pjesmu i molitvu krunice. Po dolasku na groblje slavi se svečana hodočasnička misa za bolesnike, nakon koje vicepostulator kauze za proglašenje blaženim fra Lovre Milanovića fra Marijan Karaula pozdravlja okupljeni puk i sa svima moli molitvu za proglašenjem blaženim i molitvu za zdravlje bolesnih. Sve je to upravo tako učinjeno i ove godine uz podršku desetak svećenika koji su ispovijedali vjerni puk i suslavili sv. misu. 

Nakon stanke u ratno vrijeme, svake godine se sve više vjernika okuplja na ovom hodočašću i župnik zato planira, ako Bog da, uređenje pogodnijeg prostora uza samo groblje za hodočasničko misno slavlje.